A murit istoricul Gheorghe Palade

Gheorghe Palade

Gheorghe Palade s-a născut la 6 septembrie 1950 în familia lui Toader și a Alexandrei Palade din Puhoi, Anenii Noi. După absolvirea Şcolii medii din satul natal și-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, pe care le-a încheiat cu succes în 1973. Şi-a început activitatea didactică în acelaşi an la Şcoala nr. 1 din orașul Chișinău, actualmente Liceul român-francez „Gheorghe Asachi”.

După o activitate frumoasă în cadrul acestei instituţii de învăţământ, a fost angajat ca lector la Alma Mater (1975). În 1978–1981 şi-a făcut studiile de doctorat la Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”, iar în 1982 a susținut teza de doctor în științe istorice. Din 1990 a activat în cadrul Catedrei Istoria Românilor, unde şi-a manifestat deplin calitățile profesionale.

„S-a stins într-o perioadă a vieții plină de aspirații, de creație științifică, didactică şi culturală. A contribuit la elucidarea unor probleme controversate ale trecutului istoric românesc. S-a manifestat ca om integru, fiind înzestrat cu spirit critic şi combativ, demonstrând permanent intransigență, verticalitate şi curaj. A militat constant pentru unitatea de neam și de țară a tuturor românilor, fiind convins de realizarea în timpul apropiat a dezideratului național de reunire a Basarabiei cu România. A apărat și promovat cu abnegație spiritul național românesc în aulele universitare, în cadrul conferințelor naționale și internaționale, în paginile numeroaselor sale articole.

Vom păstra în memorie urmele adânci lăsate de către Omul şi Profesorul Gheorghe Palade, pentru aportul adus ca istoric şi promotor al valorilor naționale românești, pentru nobleţea sa sufletească, pentru calităţile alese de dascăl”, se menţionează într-un text al corpului profesoral al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.

Vineri, 6 mai, la ora 17.00, corpul neînsufleţit al lui Gheorghe Palade va fi adus la Biserica Universităţii de Stat din Moldova (pentru toată noaptea), sâmbătă, la 10.00, va avea loc slujba de pomenire, înmormântarea va avea loc la ora 12.00 la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)