A început vânzarea şi închirierea pomilor de Crăciun

În acest an, pepinierele silvice din subordinea Agenţiei „Moldsilva” propun spre realizare 32 de mii puieți de molid și 1400 puieți de pin. În afară de cumpărarea brazilor cetăţenii vor putea închiria pomi de Crăciun, doar că chiria este valabilă pentru clienţii care vor ţine brazii în ghiveci afară.

Pomii de Crăciun au început să fie tăiaţi în primele zile ale lunii decembrie şi deja pot fi cumpăraţi în locurile autorizate de comerţ.

Pepinierele silvice propun spre comercializare 32 de  mii de  puieți de molid și 1400 puieți de pin, mai puțin în comparație cu anul trecut, când au fost propuşi 44 de mii de molizi.

Potrivit comunicatului emis de Agenţia Moldsilva, cea mai mare cantitate de molizi este asigurată de întreprinderile silvice Edineț – 10 000, Glodeni – 5300, Strășeni – 3200 şi Bălți – 3000 de puieți.

Înălțimea unui brad variază de la un metru până la cinci metri, majoritatea având înălțimea de 1–2 m, aceştia fiind și cei mai solicitați.

Prețul unui pom rămâne neschimbat, conform catalogului de prețuri din 2009, adică un brad cu înălțimea de 1–1,5 m va costa la pepinierele silvice 36 de lei cu TVA. Mai sunt propuse și crenguţe la prețul de 8 lei.

Tăierea în pepiniere a molizilor a început în primele zile ale lunii decembrie și se va încheia la 31 decembrie în funcție de necesitate și solicitări.

Pomul de Crăciun poate fi închiriat

Serviciul a fost lansat anul trecut pe piaţa moldovenească. „În acest an, chiria este valabilă pentru clienţii care vor să-i aibă afară în ghiveci”, a spus pentru JURNAL directorul Pieţei de Sud, Lilian Ciupac.

Potrivit lui, anul trecut clienţii n-au respectat condiţiile de păstrare a brazilor în interior. „Pomii n-au fost udaţi şi au fost ţinuţi la temperaturi prea înalte, de aceea la scoaterea lor afară au avut de suferit şi au pierit”, explică Lilian Ciupac.

Tot el ne informează că preţul de cumpărare şi închiriere este ca şi cel de anul trecut. Pentru cumpărarea unui brad cu înălţimea de până la 1,5 m se achită 400 de lei, iar pentru chiria lui – 250 de lei.

Victoria POPA

 

The following two tabs change content below.