A început să vorbească la nouă ani

gheorghita.f.nadea roscovanu

Din cauza că mama sa nu l-a tratat la timp, şi-a pierdut auzul. S-au născut pentru a suferi, au fost patru fraţi de la taţi diferiţi, ultimul a decedat la câteva luni de la naştere din cauza neglijenţei celei care i-a dat viaţă. Au locuit în diferite localităţi ale ţării, abandonând deseori şcoala, iar după ce mama lor a fost decăzută din drepturi au ajuns să trăiască în diferite centre de plasament. Acum învaţă din nou să zâmbească şi să creadă în oameni.

Într-o cameră luminoasă şi plină cu jucării, l-am găsit pe Gheorghiţă, un băiat de zece ani, care tocmai se întorsese de la şcoală. Am început să vorbesc cu el, însă băiatul, cu ochii mai mult în pământ, schiţa câte un zâmbet şi răspundea cu „da” sau „nu”. Gheorghiţă începe abia acum să exploreze lumea şi tot ce îl înconjoară, ne-a spus asistenta socială. „Când a fost adus la noi, nu vorbea, scotea doar nişte sunete”, ne-a relatat aceasta. Băiatul este hipoacuzic de mic, până la nouă ani a trăit într-o lume a sa. El s-a născut sănătos, însă, din cauza unor răceli şi infecţii netratate la timp a ajuns să-şi piardă auzul. Când se afla în Centrul de plasament „Casa Aşchiuţă” din Chişinău, i-a fost pus un aparat auditiv, iar acum învaţă să vorbească, să citească şi să cunoască lumea.

Neglijarea copilului este ignorarea voluntară sau involuntară a responsabilităţilor privind creşterea şi educarea copilului, fapt care pune în pericol dezvoltarea lui fizică, mintală, spirituală, morală sau socială, integritatea lui corporală, sănătatea lui fizică sau psihică. Neglijarea poate lua următoarele forme: neglijare alimentară, neglijare vestimentară, neglijare a igienei, neglijare, neglijare, neglijare, neglijare în supraveghere.
Cifre privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare şi trafic al copilului (ianuarie-iunie 2014)

6282 de cazuri de abuzuri au fost înregistrate în 2014

Din numărul total după forme de violenţă: violenţă fizică – 3034 de cazuri; violenţă psihologică – 1668 de cazuri; abuzuri sexuale – 31 de cazuri; neglijare – 1175 de cazuri; exploatare prin muncă – 153 de cazuri; trafic de persoane – 2 cazuri După sursa sesizării: cadre didactice – 2666; alţi colaboratori – 704; părinţi – 822; copii – 2090.

Mama sa consuma alcool şi nu avea grijă de ei

Gheorghiţă mai are un frate şi o soră, vocile cărora le-a auzit abia la nouă ani. Cei trei copii, care sunt de la taţi diferiţi, au mai avut un frate care a decedat la câteva luni de la naştere, din cauza că mama lor nu avea grijă de el. Copiii nu vor să vorbească despre mama lor nici despre viaţa pe care au avut-o alături de ea. Nu au fost bătuţi, însă au fost neglijaţi, lăsaţi mereu singuri acasă fără nicio supraveghere. Mama lor, o tânără de 31 de ani, consuma alcool şi era mereu plecată la distracţii. După decesul ultimului său copil, a fost decăzută din drepturi, iar de atunci nu se interesează de soarta celorlalţi copii. Nu au avut niciodată un loc stabil de trai, locuind cu diverşi concubini de ai mamei sale în diferite regiuni ale Republicii Moldova. De cele mai multe ori, copiii nu frecventau şcoala, iar acum le vine mai greu să recupereze şi să se integreze în societate.

Gheorghiţă este pasionat de prelucrarea lemnului

Cei trei fraţi se află acum în Centrul de plasament „Regina Pacis”, unde au un pat al lor, haine, jucării, trei mese pe zi, asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă socială şi juridică, consiliere psihopedagogică şi educaţie. „Ne străduim să le oferim atenţia necesară, să le fim prieteni, dar, din păcate, nu ies încă la contact, mai ales fata”, a menţionat asistenta socială. Copiii au parte de mai multe ateliere, unde îşi dezvoltă imaginaţia şi iscusinţa. Gheorghiţă este pasionat de prelucrarea lemnului, are deja câteva lucrări în lemn de care este mândru. De asemenea, ne-a oferit în dar mie şi fotoreporterului nostru câte o floare roşie confecţionată din pânză. După comportamentul său, se vede că nu ştie să-şi exprime emoţiile, trăirile, dar zâmbeşte, iar zâmbetul său îi bucură pe cei din jur.

Copiii sunt aparaţi prin lege

La 14 iunie 2013, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 140 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi. Legea respectivă stabileşte procedurile de identificare, evaluare, asistenţă, referire, monitorizare şi evidenţă a copiilor aflaţi în situaţie de risc şi a copiilor separaţi de părinţi, precum şi autorităţile şi structurile responsabile de aplicarea procedurilor respective. Dacă aţi observat sau cunoaşteţi cazuri, forme de violenţă asupra copiilor, anunţaţi autorităţile. În zonele rurale, anunţaţi primarul, iar în cele urbane, direcţiile educaţie, tineret şi sport din sectorul dvs., puteţi să ne scrieţi la [email protected]

Procuratura Generală a evaluat activitatea procurorilor în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor şi intereselor copiilor, exercitată în 2014. Astfel, în urma a 135 de investigaţii efectuate în domeniu, procurorii au înaintat 264 de sesizări şi 14 recursuri în vederea înlăturării încălcărilor depistate, au pornit două cauze penale şi au expediat organelor administraţiei publice locale şi centrale 32 de informaţii. În interesele copiilor şi altor persoane social-vulnerabile, procurorii au intentat şi remis spre examinare în instanţele de judecată 390 de acţiuni civile în valoare de 6,7 mil. de lei. În decursul anului trecut procurorii au examinat 290 petiţii privind încălcarea drepturilor copilului, din care 66 au fost recunoscute fondate şi admise, fiind înaintate 55 acte de procuror.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)