A început lupta pentru FMF / FOTBAL

Reniţă, omul de paie al lui Şişhanov?

Cu un an înaintea alegerilor preşedintelui Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF), oamenii din fotbal s-au împărţit în două tabere şi au început să dispute acest post. Membrii Comitetului Executiv al FMF s-au certat ca la uşa cortului la cel de-al X-a Congres ordinar din cauza banilor de la UEFA care ar fi trebuit să ajungă la cluburile de fotbal.

Vitalie Hadei

Cel care a provocat scandalul a fost preşedintele de onoare al clubului Sf. Gheorghe Suruceni, membru al Comitetului Executiv al FMF, Valeriu Reniţă, care a anunţat deja că va candida la funcţia de preşedinte al forului moldovenesc de fotbal. Fostul consilier al ex-preşedintelui Vladimir Voronin a menţionat că, la acest congres, a reprezentat patru cluburi din Divizia Naţională şi că administraţia federaţiei era obligată să introducă în ordinea de zi chestiunea privind plăţile de la UEFA pentru solidaritate. „Nu am început campania, doar am cerut nişte explicaţii. Dl Ciobanu a recunoscut parţial că banii primiţi de la UEFA nu au fost cheltuiţi conform destinaţiei. În loc să aloce unele sume cluburilor, conducerea FMF a construit terenuri artificiale”, a spus Reniţă.

Nu-i interesează că s-au construit stadioane

În replică, Pavel Ciobanu s-a întrebat ce e rău în faptul că FMF a construit stadioane cu acoperire artificială în diferite zone ale republicii, inclusiv un stadion de un milion de euro la Complexul „Zimbru”. „Totul s-a făcut transparent. Nu vreau să intru în dialog cu Reniţă. El nu ştie ce acte semnează. E adevărat că s-a adoptat decizia de a oferi 25 de milioane şi, în cele din urmă, au fost alocate 34 de milioane. FC Zimbru a primit în dar un teren de fotbal cu acoperire artificială, care valorează un milion de euro. FC Zimbru a fost cel mai privilegiat club, acum însă formulează asemenea acuzaţii”, s-a apărat Ciobanu.

„Execută ordinul cuiva”

Mult mai dur cu Reniţă a fost ex-marele fotbalist Vladimir Ţinkler, şi el membru al Comitetului Executiv. „Reniţă execută ordinul cuiva. E de două–trei luni în fotbal. A jucat vreodată fotbal? Ce ştie despre fotbal? De trei ani de când se află în CE nu a vorbit atâta. Caută numai materiale compromiţătoare. A tăcut întotdeauna. Astăzi (vineri – n.r.) însă, nu. L-am recunoscut. Sunt un om cu experienţă, pentru mine, nu sunt secrete în fotbal. Reniţă a executat ordinul cuiva. Asta spune totul”, a opinat veteranul Ţinkler.

Potrivit unor surse, Reniţă ar îndeplini ordinul omului de afaceri rus Adlan Şişhanov care, acum câteva luni, a devenit coproprietar al FC Zimbru. Şişhanov, alături de celălalt proprietar al celui mai iubit club din Moldova, Nicolae Ciornîi, nu ascunde faptul că vrea să-l scoată pe Ciobanu de la FMF. Şişhanov a spus în cadrul unei conferinţe de presă că are drept scop să-l trimită la pensie pe Ciobanu pentru că locul său nu este la FMF, ci undeva pe malul unui lac, la pescuit.

Omul de afaceri rus, blamat de fanii proprii

Anul trecut a ieşit în relevanţă un incident care demonstrează că fanii FC Zimbru nu-l agreează pe noul şef al echipei. Incidentul s-a produs la un meci dintre FC Dacia şi FC Zimbru, în cadrul căruia primii s-au impus suspect de lejer. Suporterii echipei patronate de Nicolae Ciornîi şi Adlan Şişhanov au părăsit în semn de protest arena pentru că „au asistat la un meci trucat”.

La puţin după ce dacii au deschis scorul, suporterii au afişat un banner cu textul „Noi, pe stadioane din plăcere, voi, pentru mâncare şi bere”, scandând că ei, de fapt, sunt spiritul echipei, şi nu jucătorii care ar fi vândut meciul celor de la FC Dacia. „Nu mai e Divizia Naţională, ci Divizia lui Şişhanov. Meciul a fost vândut înainte de a se începe. Acest lucru s-a văzut în minutul 17”, a declarat atunci unul dintre suporterii FC Zimbru.

„Ei ştiu ce îi aşteaptă, de aceea atacă”

Probabil că la acest incident s-a referit şi Ciobanu după cel de-al X-a Congres oridinar, în cadrul căruia a menţionat că „ei ştiu ce îi aşteaptă şi de aceea recurg la atacuri la adresa conducerii FMF”.

„Pentru a se apăra, ei atacă primii. Spun că toate deciziile le ia Ciobanu, dar aţi auzit opinia tuturor delegaţilor şi a membrilor Comitetului Executiv”, a conchis preşedintele FMF. Următorul congres al FMF va avea loc peste un an, în februarie 2013, când vor avea loc şi alegerile noului preşedinte al FMF.