A început înregistrarea candidaţilor în cursa electorală

CEC sursa foto realitatea.mdVineri, 3 octombrie, e prima zi de înregistrare a candidaţilor în cursa electorală. Ieri, Consiliul politic al PLDM a anunţat lista pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, curent. În primii zece în listă figurează liderul PLDM, Vlad Filat, premierul Iurie Leancă, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, ministrul de Externe, Natalia Gherman, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, preşedintele fracţiunii PLDM în Parlament, Valeriu Streleţ, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic, vicepreşedintele PLDM, Vadim Pistrinciuc, vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, şi rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Bălan.

Streleţ: „Am găsit compromisul necesar”

În presă s-a vehiculat informaţia precum că premierul Iurie Leancă s-ar fi prezentat la Consiliu cu două liste, una cu persoanele care ar fi trebuit să se regăsească în lista electorală, iar alta cu persoanele care n-ar fi trebuit să figureze pe listă, fapt care i-ar fi nemulţumit pe unii deputaţi.

Preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a negat această informaţie. El ne-a declarat că lista a fost elaborată în urma unor evaluări şi a recomandărilor care au venit din partea organizaţiilor teritoriale şi a celor de sector. „Suntem un partid matur care am găsit compromisul necesar pentru a aproba o listă de candidaţi în care să se regăsească oameni valoroşi. Sigur că există persoane supărate că n-au fost înaintate de anumite entităţi ale partidului, dar sunt de părere că ar trebui să aibă o abordare mai responsabilă”, a spus Streleţ.

Deputaţii scandalagii „raşi” de pe lista PCRM

Anterior, Partidul Comuniştilor a anunţat lista pentru alegerile parlamentare. Din aceasta lipseşte fostul ideolog al PCRM, Mark Tkaciuk, dar şi unii dintre deputaţii care s-au manifestat activ în ultimii ani: Iurie Muntean, Grigore Petrenco, Alexandru Petkov şi Zurab Todua.

Primul pe lista PCRM este preşedintele formaţiunii politice, Vladimir Voronin, urmat de liderul fracţiunii parlamentare, Maria Postoico, şi deputatul Artur Reşetnicov. Urmează foştii ministri Galina Balmoş şi Violeta Ivanov, deputaţii Vladimir Vitiuc, Alexandru Banicov, Irina Vlah, dar şi redactorul-şef al ziarului „Comunist”, Aleksandr Isaev, şi preşedintele raionului Ocniţa, Ivan Tomai.

Voronin a ţinut să precizeze că au fost selectaţi cei „care au meritat şi au lucrat mai bine” şi totodată a ţinut să precizeze că persoanele care au fost excluse din listă au rămas în calitatea de membri ai PCRM.
Amintim că Mark Tkaciuk, Grigore Petrenco şi Iurie Muntean au fost excluşi din Comitetul Executiv al PCRM în luna iunie, ca rezultat al unor disensiuni apărute în formaţiune. Mark Tkaciuk şi Iurie Muntean au anunţat că se retrag (deşi nu definitiv) din politică, în favoarea desfăşurării unor activităţi ştiinţifice.

PL şi PDM îşi definitivează listele

Consiliul politic al Partidului Liberal urma să se întâlnească ieri seara la ora 18.00, pentru a definitiva lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare. Surse din cadrul PL ne-au informat că primii cinci pe listă sunt: liderul formaţiunii politice, Mihai Ghimpu, edilul capitalei. Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, Corina Fusu, fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Şalaru. şi deputatul Valeriu Munteanu.

Reprezentanţii PDM au declarat că lista se definitivează şi va fi dată astăzi publicităţii.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu