A început anexarea Transnistriei // BOGATU

Ministerul de Externe de la Chişinău nu degeaba a sărit ca ars când a aflat de instituirea funcţiei de reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria. Diplomaţia noastră brusc s-a pus în mişcare şi, în arhicunoscutul ei limbaj esopic, i-a cerut Kremlinului explicaţii. Numai că e cam târziu pentru aşa ceva. Ar trebui să-i ceară socoteală, nu explicaţii, pentru că ruşii au comis-o deja.

O mină cu efect întârziat

Nu sunt, desigur, nişte exageraţi comentatorii care întrezăresc în spatele gestului făcut de Moscova un preludiu al viitoarei recunoaşteri oficiale a autoproclamatei republici nistrene. Ce mai tura-vura, viitorul sună rău cu Rogozin pe post de emisar al lui Putin la Tiraspol. Atâta doar că, uitându-ne înainte cu mânie, ne scapă ce ni se întâmplă chiar acum sub picioare. Iar acolo se tăvăleşte o mină cu efect întârziat.

De fapt, Rusia a demarat în forţă procesul de legitimare internaţională a regiunii separatiste de la Nistru. Crearea la Moscova a unei demnităţi care vizează o regiune a unui stat străin echivalează cu o pretenţie teritorială asupra respectivului spaţiu geografic. E ca şi cum ruşii ar numi un reprezentant special pentru Kurdistan sau pentru Ţara Bascilor. Ar ieşi un scandal monstru.

Vicepremierul Eugen Carpov a atras atenţia pe bună dreptate asupra faptului că reprezentantul special pentru Transnistria a fost numit concomitent cu reprezentanţii speciali pentru Abhazia şi Osetia de Sud care au fost deja recunoscute de Rusia, ceea ce dă de bănuit că
Tiraspolul ar putea fi băgat într-o oală cu Suhumi şi Ţhinvali.

Vicepremierul moldovean însă trece cu vederea un alt amănunt semnificativ. Moscova nu a numit şi un reprezentant special pentru Karabahul de Munte. De ce? Pentru că Rusia nu revendică acest teritoriu disputat de Azerbaidjan şi Armenia.

Iacobinul naţionalismului velikorus

Acum haideţi să vedem cine sunt emisarii Kremlinului în cele două autonomii georgiene anexate în fond de Moscova. Reprezentant special pentru Osetia de Sud e numit conducătorul Osetiei de Nord Taimuraz Mamsurov, iar pentru Abhazia – guvernatorul ţinutului Krasnodar, Aleksandr Tkaciov. Cu alte cuvinte, în republicile transcaucaziene Rusia se bazează pe doi demnitari provinciali care nu fac parte din eşalonul de vârf al puterii centrale.

Altfel stau lucrurile cu Republica Moldova. Reprezentant special pentru Transnistria e desemnat un membru al guvernului rus de cel mai înalt rang. Dmitri Rogozin este vicepremier însărcinat cu problemele complexului militar-industrial. Ca să nu mai spun că, dincolo de toate, el e unul dintre iacobinii naţionalismului velikorus.

În deceniul al nouălea, Rogozin a condus Uniunea Comunităţilor Ruse, o organizaţie şovină care lupta pentru refacerea defunctei URSS. Ulterior, a fost vârful de lance al partidului radical naţionalist „Rodina”. Din postura de lider al acestei formaţiuni, a cerut în repetate rânduri recunoaşterea oficială a independenţei Abhaziei, Osetiei de Sud şi Transnistriei.

Poate fi întâmplătoare numirea în Transnistria a unuia dintre cei mai temuţi răpitori ai faunei politice ruse? Să fim serioşi. Dacă vulpea este lăsată să intre în coteţ, înseamnă că găinile sunt sacrificate.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu