A fost semnat acordul privind împrumutul de 150 de mil. de euro oferit de România

ponta strelet

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă în valoare de 150 mil. de euro între România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău, miercuri, 7 octombrie, transmite ipn.md. Premierul Valeriu Streleţ a spus că a fost finalizat un proces anunţat anterior în contextul susţinerii financiare rambursabile pentru a acoperi deficitul bugetar curent din Republica Moldova.

„Personal, sunt satisfăcut că am reuşit să avem un dialog constructiv, am reuşit să depăşim repede anumite temeri şi speculaţii privind perspectivele semnării acestui acord. Mulţumesc Guvernului României pentru că permite ca lucrurile din Moldova să aibă o evoluţie bunăˮ, a remarcat premierul. Ministrul Finanţelor Publice din România, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat că este un moment important de sprijin acordat de către statul român. Acest împrumut are condiţii foarte bune, având costuri de rambursare mici şi va ajuta Republica Moldova în situaţii complicate. Oficialul a mai spus că Moldova poate conta şi pe viitor pe sprijinul din partea României. Bucureştiul are ca scop ca Chişinăul să parcurgă calea spre UE aşa cum a făcut-o la timpul său şi România.

La şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi de la Chişinău, de la 22 septembrie, Guvernul României a decis să propună Parlamentului român un acord privind acordarea Republicii Moldova a asistenţei financiare rambursabile de 150 de mil. de euro pe o perioadă de cinci ani, cu o dobândă în valoare de 1,5%.