A fost semnat Acordul de constituire a alianţei de guvernare

Liderii partidelor proeuropene din actualul legislativ au semnat acordul de constituire a alianţei de guvernare

Semnarea AIE 3

Foto: Nadea Roşcovanu

 

Liderii PLDM, PD şi PL au anunţat că au semnat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană 3, subliniind că înţelegerea respectivă manifestă „interesul cetăţenilor”. Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au subliniat că au fost create premisele necesare pentru reformele în domeniul justiţiei şi procuraturii, precum şi eradicarea corupţiei. Preşedintele PL a informat de asemenea că în cadrul ministerelor vor fi angajaţi experţi europeni.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat că acordul reprezintă “năzuinţele cetăţenilor”. „Acest acord reprezintă un proces de negocieri deloc ușor, însă vreau să atrag atenția că nu dificultatea negocierilor a fost relevantă pentru semnarea documentului, ci situația dificilă în care se află țara. Nu a fost ușor, deoarece, în afară de viitor, am avut și trecut. Obiectivul nostru reiese din năzuințele oamenilor, trebuie să implementăm reformele necesare, să îndeplinim un șir de condiții ca să îmbunătățim relațiile noastre cu partenerii de dezvoltare. Pentru aceasta, avem nevoie de rezultate palpabile în lupta cu corupția. Am convenit că vom asigura o reformă profundă, inclusiv la capitolul instituțiilor de drept, care trebuie scoase de sub influența politicului. Urmează să pregătim tot ce este necesar pentru învestirea guvernului ”, a menționat liderul PLDM Vlad Filat.

Președintele democraților s-a arătat mulțumit de document, afirmând, cu entuziasm, că „acum este timpul pentru realizări”! „Alianța pentru integrare europeană are o cauză în jurul căreia a fost constituită: integrarea europeană a R. Moldova și asigurarea unui nivel decent de trai al oamenilor. Cred că toate componentele au dat dovadă de înțelepciune în procesul de constituire a AIE-3 și ea va deveni o structură ce exprimă voința cetățenilor”, a opinat Lupu. El a adăugat că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, principala fiind sărăcia, care nu va putea fi eradicată fără creștere economică și combaterea corupției.

În privința combaterii corupției, Mihai Ghimpu a anunțat că UE a acceptat să trimită la Chișinău misiuni care să contribuie la reforma justiției. Mai mult, experți europeni vor activa în cadrul unor instituții ca Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție.

Totodată, potrivit liderului PL, funcționarii care nu-și vor îndeplini obligațiile vor fi demiși. „Ori guvernăm, ori demisionăm. Altă cale nu există”, a spus liderul PL. Cei trei lideri nu au anunțat componența nominală a Guvernului și nu au făcut public nici numele viitorului Premier precizând că ele vor fi anunțate în scurt timp.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău