A fost reformat sistemul de obţinere a permisului de conducere

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) a dat indicaţii să se întreprindă mai multe măsuri menite să perfecţioneze procedura şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere.

Potrivit MTIC, scopul principal al reformelor efectuate constă în combaterea şi excluderea actelor de corupţie din cadrul acestui sistem, precum şi sporirea gradului de pregătire a şoferilor în vederea minimalizării numărului de accidente rutiere.

„Începând cu 1 septembrie curent au fost create 11 comisii republicane de examinare a solicitanţilor de permise de conducere, care deservesc 36 de oficii de obţinere a permiselor, existente în RM. Membrii comisiei, specialişti din cadrul Direcţiei Înregistrare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din diverse raioane, stabilesc data desfăşurării examenului şi participă la procesul de susţinere a acestuia. Până în prezent, responsabil pentru procesul în cauză în raioane era doar şeful Direcţiei Înregistrare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din raionul respectiv. Din momentul iniţierii acestor reformări, circa o treime din candidaţii pentru obţinerea permisului de conducere nu s-au prezentat la examen, majoritatea din ei solicitând termene suplimentare pentru pregătire”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Totodată se efectuează lucrări de modernizare şi retehnologizare a centrelor de examinare a conducătorilor auto, amplasate pe întreg teritoriul ţării. În iunie 2010, în Moldova, din totalul de 36 de oficii, doar 12 săli erau echipate cu tehnica de calcul necesară. În trei luni de zile, numărul acestora s-a ridicat până la 20, iar până la finele anului toate sălile de examinare vor fi utilate. În acest scop, sunt alocate 300 mii de euro.

Ministerul mai preconizează deschiderea în Chişinău a unui Centru modern de examinare a şoferilor, care va asigura vizualizarea prin sistem video a desfăşurării examenului pe un ecran mare instalat în sala de aşteptare. De asemenea, va demara campania „Dreptul de a conduce. Dreptul de a cunoaşte”, prin care cetăţenii vor fi informaţi despre procedura de organizare şi desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere, drepturile şi obligaţiile lor în acest proces.

Pe site-ul www.registru.md va fi amplasată o pagină, care va oferi informaţie detaliată a activităţii de eliberare a permiselor de conducere. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.