A fost prins Il Coordonatore!

Gândindu-mă la un eventual top al anului 2016, mi-am pus întrebarea: ce știre ar merita titlul de „Evenimentul anului”? Poate cele 10 condiții puse de Platforma DA așa-zisului președinte Dodon pe care acesta este obligat să le pună în aplicare în cel mult zece zile după învestire? De ce nu? Mai ales dacă ținem cont de faptul că se anunță reluarea acțiunilor de protest în cazul în care Dodon nu va reacționa.

Sau poate că în top merită să fie știrea despre șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola care, aflându-se la un târg de caritate, a refuzat să cumpere produse ale fundației Edelweiss ce aparține mafiotului Vladimir Plahotniuc? Oare un asemenea titlu n-ar ține prima pagină a oricărui ziar din lume? Ba da, cu atât mai mult cu cât societatea civilă a sărit în apărarea ambasadorului după ce acesta a fost atacat de holdingul Goebbels TV.

Dar dezvăluirile făcute de șefa comunității armene despre Costia Borsetka care a condiționat eliberarea fiului ei din detenție cu obținerea unei declarații a killerului Proca cum că acesta nu-l cunoaște pe Plahotniuc și că n-a primit ordin de la el să-l asasineze pe bancherul Gorbunțov? Super știre despre un super regim criminal! Dar votarea în prima lectură a legii cu privire la amnistia fiscală a tuturor hoților? Cum să nu încapă în top o asemenea știre? Mai ales dacă ținem cont de faptul că, după protestele vehemente ale societății civile, trepădușul Sergiu Sârbu a venit cu declarații arogante cum că legea poate fi doar „îmbunătățită”, nu și anulată. Ei bine, după toate acestea finul Candu a fost nevoit să spună cu jumătate de gură că în a doua lectură legea va fi votată doar după consultarea cu partenerii externi – BM, FMI etc.

Dar ce spuneți despre declarațiile oligofrene ale așa-zisului președinte Dodon despre războiul de pe Nistru? În capul lui a apărut ideea să-și ceară scuze de la regimul separatist pentru declanșarea conflictului. Trebuie să înțelegem că în cadrul partidului socialiștilor nu s-a găsit niciun doctor care să-i explice că războiul a fost provocat de Rusia, fapt recunoscut de Luchianov în persoană. În singura circumvoluțiune a lui Dodon a mai apărut o idee. El crede că acordarea burselor de studii de către statul român înseamnă românizarea tinerilor noștri care sunt români din naștere. Bine, asta ar fi o problemă medicală personală a unui individ pălit de avion dacă acesta nu ar cere Rusiei să intervină mai hotărât în „soluționarea problemei”. Uite așa ceva deja miroase a pușcărie.

Mă gândesc că ar exista încă multe știri de felul acesta care ar pretinde la locul întâi în topul evenimentelor anului 2016. În ultimele zile ale anului, însă, s-a întâmplat ceva care a răsturnat definitiv percepția și viziunea mea asupra topului pe care încerc să-l întocmesc. M-a șocat știrea despre tipul care, aflându-se la Piața Centrală din Chișinău, a încercat să-și aprindă o țigară. Nu știți despre ce este vorba? Pe scurt, unui cetățean i-a venit cheful să fumeze în aer liber, în spațiu public, cum ar veni. Doi polițiști zdraveni au reacționat prompt și l-au doborât la pământ, fumătorului țâșnindu-i sângele pe nas și pe gură. Mai târziu, polițiștii vor declara că nu ei l-au trăsnit în plină figură, ci individul „singur” s-a lovit de un obiect contondent.

Această versiune mi se pare cât se poate de credibilă. Apoi a venit un al treilea slujitor al legii care l-a încătușat pe violatorul ordinii publice. În legătură cu această reacție promptă a poliției, aș vrea să-mi exprim gratitudinea venită din partea miilor de cetățeni care, brusc, s-au simțit protejați, apărați, puși la adăpost și ocrotiți, chiar, de forțele noastre de ordine. Doborârea la pământ a unui eventual hoț de miliarde, a unui eventual Il Coordonatore al mafiei, al unui eventual escroc care nu-și poate justifica averile dobândite decât prin furt și atacuri raider, stârpirea din rădăcină a unui rău atât de mare, ziceam, constituie, dacă ne uităm mai bine, un prim pas pe calea luptei cu mafia, corupția și sărăcia. În concluzie, anul curent se sfârșește pe un ton apoteotic, iar cel viitor – semne bune anul are!

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)