A fost identificat un provocator

7 APRILIE //  Acţiunile violente au fost regizate de fosta conducere comunistă a statului

Procuratura Generală (PG) continuă audierile în dosarul privind evenimentele din 7 aprilie. Martorii invitaţi săptămâna aceasta la procuratură declară într-un glas că acţiunile violente din 7 aprilie au fost regizate de fosta conducere comunistă a statului şi puse în aplicare de provocatori, reprezentanţi ai lumii interlope şi agenţi SIS, ghidaţi de fosta guvernare.
Provocatorii interlopi

Declaraţiile făcute de ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, de deputaţii Mihai Godea şi Călin Vieru, scriitorul Nicolae Dabija şi consilierul municipal de la Bălţi, Sergiu Banari, care au fost invitaţi zilele trecute la PG pentru a da mărturii în dosarul 7 aprilie converg spre o singură idee – pe 7 aprilie am asistat la o mare diversiune pusă la cale de Voronin şi ortacii săi.
„Actele violente din 7 aprilie au fost provocate de reprezentanţi ai lumii interlope conduşi de fosta guvernare”, a declarat Tănase după încheierea audierilor de la PG. Ministrul susţine că a identificat o persoană care a avut un rol important în violenţele din aprilie şi subliniază că o parte din provocatorii care au devastat Parlamentul şi Preşedinţia pe 7 aprilie, au fost văzuţi în PMAN şi pe 6 aprilie.
Dabija: „Există mai multe dovezi”

Nicolae Dabija afirmă la rândul său că ideea devastării Parlamentului şi a Preşedinţiei a aparţinut ex-preşedintelui Vladimir Voronin, care a avut ca scop să instaureze propria dictatură, să impună vizele pentru români, să rupă relaţiile cu România şi să discrediteze opoziţia. Dabija crede că există mai multe dovezi că la 7 aprilie a existat un scenariu bine gândit. „În Parlament au fost găsite cauciucuri arse, dar nimeni dintre protestatari nu a intrat în clădire cu roţi pe umăr. Totodată, unele birouri au început să ardă chiar înainte ca tinerii să pătrundă în clădirile respective. Un alt fapt curios este că toate birourile şi safeurile erau deschise. Sunt detalii care vorbesc despre un scenariu bine gândit”, a adăugat scriitorul.
Portretul-robot al instigatorilor

Deputatul Mihai Godea a declarat procurorilor că a observat pe 7 aprilie că în primele rânduri de protestatari se aflau tineri organizaţi, de 25-30 de ani, vorbitori de limbă rusă, cu faţa acoperită, care scandau lozinci unioniste şi aveau un comportament agresiv. Godea susţine că în timpul protestelor încerca să scoată tinerii agresivi din mulţime, dar poliţia îi arunca înapoi. De asemenea, spune el, este curios faptul că nu au fost oprite incendiile din Preşedinţie şi Parlament, deşi în ambele clădiri există echipamente de stingere a incendiilor, care nu au fost folosite.
Potrivit lui Sergiu Banari, cel mai mare provocator din 7 aprilie a fost Voronin, care a spus în 2003 că poporul moldovenesc este o mămăligă.
Până în acest moment, în calitate de martori în dosarul 7 aprilie au fost audiaţi Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk, Ion Morei, Artur Reşetnicov, Valeriu Cosarciuc, Oleg Cernei, Mihai Godea, Călin Vieru şi alţii. În timp ce ultimii susţin că organizatorii devastărilor din 7 aprilie sunt foştii guvernanţi, primii audiaţi dau vina pe fosta opoziţie.