A fost deschis primul centru naţional de diabet

În timp ce autorităţile Ministerului Sănătăţii declară că orice cetăţean din RM va putea efectua un control medical la centrul nou-deschis, bolnavii de diabet sunt sceptici că vor putea trece fără pile, fără bani şi vor beneficia de un tratament gratuit cu poliţa de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Victoria POPA

Începând de  ieri, 27 septembrie, bolnavii cu diabet zaharat vor avea acces la Centrul pentru prevenirea, diagnosticul şi tratamentul complicaţiilor diabetului zaharat, plasat în Secţia Consultativă-Policlinică a Spitalului Clinic Republican (SCR).

Anual, se înregistrează câte şase mii de bolnavi de diabet

„Diabetul zaharat devine o problemă de sănătate publică globală. În prezent, avem peste 67 de mii de pacienţi înregistraţi oficial cu diagnosticul de diabet, dar neoficial cifra se ridică la 200 de mii. O bună parte din bolnavi nu este trecută în evidenţă, pentru că ei sunt într-un stadiu incipient al maladiei. În fiecare an, înregistrăm câte şase mii de pacienţi noi. Peste douăsprezece mii de pacienţi sunt dependenţi de insulină”, a menţionat ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Potrivit oficialului, într-un an de zile, peste 30 de mii de pacienţi vor putea trece prin acest centru.

Beneficiile poliţei de asigurare medicală

Centrul a fost creat cu scopul de a preveni orbirea şi amputaţiile de picioare la pacienţii cu diabet, prin crearea unui Program Naţional de  Screening – prevenire, diagnostic şi tratament al complicaţiilor diabetului. Punctul a fost deschis în colaborare cu SCR, care vine cu spaţiul, şi Asociaţia de Cercetare a Maladiilor Cronice (ACMC), care contribuie cu echipamentul. Preşedinta ACMC, Natalia Pălărie, a declarat că „în acest centru poate intra orice pacient bolnav de diabet, care are poliţă de asigurare medicală şi bilet de trimitere de la medicul de familie. Prin programare, bolnavii pot veni la centru pentru a trece aparatele”. Potrivit medicului Pălărie, pacienţii cu poliţă sunt examinaţi gratuit, inclusiv diagnosticul şi tratamentul medicamentos. Cei care nu au poliţă de asigurare vor beneficia contra plată de serviciile centrului. Deocamdată nu a fost stabilită o taxă. Serviciul este prestat în cadrul spitalului şi se vor respecta regulile existente la SCR.

La Chişinău există o singură secţie de endocrinologie, unde se tratează diabetul

Lidia B., în vârstă de 65 de ani, din Chişinău, de opt ani luptă cu diabetul. „E foarte greu pentru un bolnav şi mai ales pentru un pensionar să lupţi cu o asemenea maladie. Trebuie respectată dieta, dar toate produsele sunt scumpe. Din alimentele necesare este peştele, carnea negrasă, care ajunge la 90 de lei kilogramul. Am o pensie de 1050 de lei”, mărturiseşte ea.

După cum spune femeia, de la Policlinica Cancelariei de Stat, unde se tratează, primeşte gratis numai insulina, restul medicamentelor le cumpără. Poate că au celelalte medicamente, dar la mine nu ajung. Acum ceva timp am auzit că au fost câteva acţiuni de binefacere şi au dat prin Ministerul Sănătăţii aparate de măsurat glicemia. Eu n-am obţinut niciodată un asemenea aparat. Întrebam şi îmi spuneau că nu au. Dacă n-are Policlinica Cancelariei de Stat, ce să mai vorbim de celelalte policlinici?”.

Bolnavă de diabet

Chişinăueanca cheltuie lunar câte 1500 de lei pentru medicamente, în afară de produsele alimentare. „Bine că am copii, căci din proiectele mari şi lăudăroase noi, bolnavii, nu ne prea alegem cu nimic”. Potrivit ei, în Chişinău există o singură secţie de endocrinologie, unde se tratează diabetul – la Spitalul Sfânta Treime din sectorul Râşcani. „Ca să ajungi acolo trebuie să fii într-un hal fără de hal, pentru că bolnavi de diabet sunt mulţi, circa 10 000 numai în capitală. De aceea, nu cred că toţi bolnavii de diabet din republică vor trece măcar o dată pragul acestui centru”.

Medicamentele „ieftine” din Moldova

„Am orbit complet, acum cinci ani, am ajuns într-un stadiu avansat al diabetului zaharat, boala mi-a fost depistată acum 15 ani de zile. Stau de patru ori pe an în spital la Orhei”, ne spune Eugenia Purice din localitatea Bolohani, raionul Orhei. Femeia primeşte gratis de la policlinica din Orhei pastilele Manilin şi insulina, restul le cumpără copiii. „Sunt invalid de gr. I pe viaţă, cu o pensie de 925 de lei. Ultimii doi ani, urmez gratuit tratamentul la spital”, mărturiseşte femeia.

Fiica sa, Tatiana, spune că cheltuieşte lunar până la 3 mii de lei pe medicamentele şi alimentaţia mamei sale. „Pentru 10 fiole de Theogam în farmaciile noastre achit 1120 de lei, iar pentru acelaşi medicament adus uneori de la Moscova de o rudă plătesc 435 de lei”. În discuţie, fiica a mărturisit că un ajutor pentru mama ei erau banii alocaţi pentru perioada rece a anului, indemnizaţie ce a fost scoasă de la 1 iulie curent. „La primărie asistenţii spun că vor primi indemnizaţii numai persoanele trecute de 75 de ani, motivând că mulţi au cotă, de unde primesc 200 kg de grâu. Cum să trăieşti?!”, se indignează fiica Eugeniei Purice.

Deplasări şi în republică

Inaugurarea centrului este prima etapă a proiectului, după care  urmează instruirea medicilor. „Începând cu data de 25 septembrie, o echipă de medici formată dintr-un oftalmolog, un chirurg şi un endocrinolog vor merge în teritoriul republicii pentru a instrui medici. Grupul-ţintă îl constituie în mare parte medicii de familie, oftalmologii, chirurgii, endocrinologii din centrele raionale şi localităţile rurale. Deplasări se vor efectua de două ori pe lună în toate raioanele Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria şi Găgăuzia.

Autorităţile spun că există şi echipe de ambulanţă, care se vor deplasa în raioanele republicii pentru a examina pacienţii, în vederea diagnosticului timpuriu al diabetului, cu toate speranţele că tratamentul va fi unul de succes.

Personalul centrului este format din trei oftalmologi, doi chirurgi şi trei asistente medicale, cu un program de lucru de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.00.

Durata proiectului este de trei ani, din martie 2011 până în iunie 2014. Bugetul total e de circa un milion de euro, din care 600 de mii de euro sunt din partea instituţiilor de stat – MS, SCR, şi 400 de mii de euro sunt oferiţi de Federaţia Mondială de Diabet.