A fost conceput robotul care şterge praful!

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj au conceput roboţi care plantează copaci, pun gresie, servesc masa sau curăţă lacurile de PET-uri. Aparatura necesară pentru realizarea roboţilor a costat aproximativ 100.000 de lei şi a fost achiziţionată printr-un proiect de cercetare obţinut de universitate.

După ce vor primi note pentru ei, roboţeii vor fi demontaţi pentru a fi reinventaţi la anul de alţi tineri. Botezat „Rosie”, robotul este dotat cu nişte perii şi cârpe care sunt învârtite de un motoraş. Se plimbă pe masa care trebuie să o cureţe şi evită obstacolele pe care le întâlneşte.

Roboţelul „SweemGreen” a fost vedeta ediţiei. Acesta este prototipul unei bărcuţe programate să culeagă PET-uri care plutesc pe un lac sau baltă. O astfel de maşinărie poate reduce mult timpul în care se pune gresia într-o încăpere, studenţii reuşind să o programeze să pună 25 de bucăţi de gresie în şase minute. După ce clientul îşi alege meniul, robotul va aranja pe tavă toate produsele comandate de client şi îi va „înmâna” tava cu meniul comandat. „Poştaşul” e programat să recunoască anumite cutii poştale, în funcţie de formă şi culoare, ignorându-le pe celelalte. El citeşte numele şi adresa, recunoaşte scrisul de pe etichetă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău