A eşuat cu „Afacerea Stadionul”, iar acum se vrea preşedinte al Uniunii Europene de Ciclism

Fostul director al Agenţiei Sportului din Moldova, Andrei Cimil, actualmente şeful Federaţiei de Ciclism din Moldova, şi-a înaintat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene de Ciclism.

Cmil, cunoscut în Republica Moldova, nu pentru performanţele sale în ciclism, dar prin semnarea unui acord păgubos privind construcţia unui Stadion Republican în Chişinău, şi-a făcut publică intenţia de a candida la cea de-a II-a reuniune a „Iniţiativei Europei Centrale şi de Est” pentru reforma ciclismului în Europa, care a avut loc sâmbătă în Republica Moldova. Din această organizaţie, creată în 2012 la iniţiativa aceluiaşi Andrei Cmil, fac parte 25 de federaţii de profil din Europa.

Acum câţiva ani, în timpul guvernării PCRM, „Stadionul Republican” a fost demolat, iar Andrei Cmil a semnat un contract cu o firmă belgiană ce urma să ridice pe acelaşi loc o nouă arenă. JURNAL a intrat atunci în posesia contractului prealabil ce prevedea obligaţia guvernului de a-i asigura acelei firme („MGL Business” SRL) garanţia de stat pentru toate autorizaţiile privind construcţia stadionului, parcărilor, blocurilor locative, centrului comercial pe arena fostului stadion republican şi a unui cartier rezidenţial pe bdul Dacia din capitală, unde statul trebuia să-i cedeze gratuit acestei firme 50 de hectare de teren (!) până la finele lunii aprilie 2008. În plus, guvernul urma să cedeze SRL-ului şi 1,7 hectare din vechea arenă a stadionului unde urma să se înalţe blocurile locative şi un centru comercial. Stadionul urma să fie înghesuit doar pe 2,2 hectare.