A doua şansă

vrea să folosesc cunoştinţele mele ca să ajut copiii cu dizabilităţi şi bătrânii

Când intri în camera nr. 7 a Căminului nr. 4 al Universităţii de Stat din Moldova, te întâmpină o atmosferă ca la mama acasă. Trei paturi, două umbrele atârnate de cuier, rafturi cu cărţi de psihologie, dicţionare, iar pe masă, o tavă cu mere care te îmbie să guşti din ele. Şi e cald de parcă mama a venit de la lucru şi a aprins focul în sobă. E camera care le adăposteşte de doi ani pe Elena Trancalan şi fiicele sale, Irina şi Ana.

Marina LIŢA

La 42 de ani, femeia e studentă la Universitatea de Stat din Moldova (USM), Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei. „Mi-a plăcut întotdeauna să învăţ, dar părinţii îmi spuneau că trebuie să muncesc ca să am ce mânca. Numai copiii profesorilor şi ai primarilor trebuie să înveţe”, îşi aminteşte femeia.

Astfel, anii de studenţie s-au încheiat odată cu absolvirea tehnicumului în care a învăţat de bucătăreasă. „Nici nu aveam timp să mă gândesc la studii. La 19 ani, m-am măritat. După aceasta, s-a născut Irinuţa, soţul meu era student la Universitatea Agrară. Aveam gospodărie mare (vaci, porci, păsări multe), copil mic, iar Anişoara, mezina familiei, era pe drum.”

„Cu ce document ai intrat?”

De ce s-a apucat acum de studii? „Pentru că mă gândeam la fiica mai mare, Irina, care are dizabilităţi de mişcare. Când am văzut că ambele au intrat la buget, au apărut alte dureri de cap. Anişoara, cea mai mică, face chimia la Universitatea Academiei de Ştiinţe, iar cea mai mare studiază la Facultatea de Limbi Străine a USM. Mă gândeam cum să ţin familia unită. Am aflat că aş putea învăţa şi eu. Aveam de ales să devin asistentă socială sau psiholog. Am îngrijit trei persoane în vârstă şi mi-am dat seama că acestea au nevoie în primul rând de asistenţă psihologică.”

Lumea din sat nu credea că învaţă. „O vecină m-a întrebat cu ce document am intrat la facultate. Bărbatul meu bănuia că aveam un plan, să-l lăsăm singur, era tare supărat. Însă când i-am amintit că atunci când a învăţat el, l-am susţinut, nu i-am dat voie să treacă la fără frecvenţă, i-a trecut”, spune zâmbid femeia.

De la sapă la computer

Despre începuturile studenţiei, spune că i-a fost greu. „Sunt în al doilea an, în primul, a trebuit să susţin şi Bacalaureatul. Am lăsat sapa şi am pus mâna pe carte. Am învăţat cinci limbi: rusa, româna, engleza, franceza şi latina, la care s-au mai adăugat şi celelalte discipline. Cel mai greu mi-a fost la informatică. Lumea de la oraş ştie mai multe. De multe ori le rugam pe fetele mele să vină să mă ajute la computer. Dacă erau ocupate, nu se prea apropiau. Uneori, şedeam în faţa monitorului şi nu ştiam ce să fac. Acum mă pricep oleacă, dar uneori am nevoie de ajutor”, spune femeia.

Faptul că locuieşte împreună cu fiicele în camera de cămin are şi dezavantaje. „Nu pot să vină băieţii pe la fetele mele. Intră şi ies repejor. La alte fete se mai reţin”, zâmbeşte Elena, dar după un moment de ezitare spune: „Dar lasă că vor avea mai mult timp după facultate”, spune femeia.

Nu ştie încă ce va face după facultate. „M-am întâlnit cu o profesoară de la şcoala din sat, mi-a spus că în şcoală nu sunt locuri pentru mine. Răspunsul meu că aş vrea să folosesc cunoştinţele ca să ajut copiii sau bătrânii a lăsat-o fără glas. Din start a încercat să mă descurajeze”, spune aceasta.

O geantă de bani

„Pe Irina am născut-o prematur. Din cauza toxicozei, nu puteam mânca aproape nimic, cred că de aici i se trag şi problemele fiicei mai mari. Când era mică, a luat un curs de tratament, picioarele îi erau în gips. Pe urmă, au apărut probleme cu tălpile, căci mergea în vârful degetelor. Am fost la Moscova, acolo a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale. Soţul meu mi-a trimis la tren o geantă plină cu bani moldoveneşti, nu aveam de unde să cumpăr ruble ruseşti. Jumătate de zi am târâit după mine geanta cu bani şi fata de patru ani în braţe”, povesteşte Elena Trancalan.

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)