A demarat GALA PREMIILOR UNITEM

Un maraton teatral, în pofida crizei
Uniunea Teatrală din R. Moldova va organiza cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor UNITEM. La conferinţa de presă consacrată evenimentului, preşedintele UNITEM-ului Sandu Grecu a declarat că această gală are menirea de a consolida breasla oamenilor de teatru, de a pune în evidenţă valorile din trupele noastre teatrale, de a-i încuraja pe creatorii de teatru ce au ajuns într-o situaţie umilitoare în perioada guvernării comuniste. Oamenii scenei au fost trataţi ca nişte marginali, mulţi actori talentaţi au rămas anonimi din cauza că televiziunea publică i-a ignorat. Potrivit lui Titus Jucov, vicepreşedintele UNITEM-ului, Gala îi va solidariza pe actori, regizori, scenografi, coregrafi, pe toţi cei care contribuie la producerea spectacolelor, iar faptul că evenimentul se va desfăşura în pofida crizei constituie un stimulent pentru creaţia artiştilor scenei.
În cadrul actualei ediţii a Galei vor fi prezentate 40 de spectacole realizate de teatrele autohtone în anii 2008 şi 2009. Juriul, din componenţa căruia fac parte Irina Nechit, scriitoare, jurnalist cultural,  Mariana Bahnaru, actriţă, Andrei Burac, scriitor, dramaturg, Olga Bejenaru, critic de teatru, Nicolae Andronache, scenograf, va urmări spectacolele propuse de teatrele din Chişinău, Bălţi, Tiraspol, Cahul, Ceadâr-Lunga şi Taraclia.
Cala Premiilor UNITEM va avea loc pe 29 martie în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Se vor acorda 14 premii ale juriului, un premiu al criticii teatrale şi un premiu al presei. La fiecare premiu vor fi anunţate nominalizările (cei nominalizaţi vor primi diplome), iar învingătorilor le vor fi oferite trofeele Galei şi premii băneşti.
Gala a demarat ieri cu unul din cele patru spectacole pe care le prezintă în concurs Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi   – „Chiriţa în provincie” de Alecsandri, în regia lui Dumitru Griciuc (premieră).
Cornelia Donţu
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)