A cucerit aurul şi e mândră de ea

UNIVERSIADA// O medalie de aur şi una de bronz au cucerit până acum altelţii moldoveni la Shenzhen

Atleta moldoveană Zalina Marghieva, care a concurat la proba aruncarea ciocanului, a câştigat medalia de aur la Universiada din Shenzhen, China. Zalina a stabilit un nou record naţional, cu performanţa de 72,93 de metri şi s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Londra.

„Încă sunt cuprinsă de emoţii. E o medalie foarte importantă pentru mine, mai ales că şi rezultatul a fost bun. Am stabilit un record naţional şi de aceea sunt foarte fericită şi chiar mândră de mine”, a spus atleta, care a fost întâmpinată cu mult fast la aeroport, aşa cum se cuvine unei campioane.

Bursă de opt mii de lei pentru Zalina

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu s-a bucurat pentru această performanţă a Zalinei, dar este îngrijorat că atleta ar putea să concureze pe viitor pentru altă ţară. „Faptul că a obţinut o medalie măreşte şansele ei de a avea o bursă mai mare şi anumite premii băneşti. Zalina va avea o bursă lunară de opt mii de lei şi un premiu unic de câteva zeci de mii de lei. Nu vom permite ca sportivii noştri de performanţă, cei mai buni sportivi pe care îi are Republica Moldova, să ne părăsească, să apere culorile altui stat. Vom face tot posibilul să-i păstrăm în echipa şi loturile naţionale”, a dat asigurări Cebanu.

Concurenţă acerbă la aruncarea ciocanului

La rândul său, antrenorul Soslan Marghiev a menţionat că a fost o competiţie  acerbă între cele 12 finaliste la proba de aruncare a ciocanului, iar faptul că Zalina a reuşit să se impună denotă că are valoare. „Atât Eva Orban (Ungaria), care anterior a înregistrat de asemenea recordul național, cât și Bianca Florentina Perie (România) au reușit aruncături de peste 71 de metri. Erau și alte concurente serioase, însă de partea noastră au fost norocul și pregătirea corectă pentru competițiile internaționale”, a spus antrenorul.

Favorită la podium, dar s-a clasat pe opt

Soslan Maghiev a explicat şi de ce sora Zalinei, Marina, nu a reuşit să prindă podiumul la proba de aruncare a ciocanului, chiar dacă era printre favorite la podium. „Am venit la Universiadă chiar în ajunul competiției. Avem o experiență neplăcută în ceea ce priveşte schimbările climaterice și consecințele acestora asupra sănătății surorilor Marghiev. Din cauza răcelii Marina Marghiev s-a clasat în finală doar pe locul opt, chiar dacă a fost favorită pentru unul din primele trei locuri”, a conchis antrenorul atletelor.

Bronz la Taekwondo

Sportivul moldovean Andrei Rotaru a luat bronzul la categoria de 58 de kilograme, în cadrul competiției sportive din Shenzhen. După victoriile din preliminare asupra sportivilor Bazebizonza Floris Olivier din Congo (WDR) și Alkalbani Hazaa din Emiratele Arabe Unite (9:4), Andrei Rotaru l-a învins pe malaezianul Lunn Ryan Chong Wy (5:1) și a ieșit în semifinală.

Chiar dacă a cedat ulterior adversarului iranian Mostean Loron Hadi (7:10), atletul moldovean, cu locul trei în clasament, a obținut cel de-al doilea trofeu pentru Republica Moldova.

Viceministru al Tineretului și Sportului, şeful delegației sportive la Universiadă,  Octavian Bodișteanu, a declarat că era convins și de alte victorii după aurul obţinut de Zalina. „M-am așteptat la o surpriză plăcută și din partea luptătorilor noștri. Chiar și pe ultima sută de metri a competiției din Shenzhen aceștia au demonstrat tărie de caracter, concentrare și dorință de a învinge”, spus Bodișteanu.

Competiția la taekwondo este ultima din cadrul Universiadei, cu participarea lotului național al Republicii Moldova. La 23 august, urmează seria de lupte și pentru Vladislav Arventii. Tot la 23 august, va avea loc și ceremonia oficială de închidere a Universiadei de Vară din Shenzhen.

Lotul Republicii Moldova la Shenzhen este format de 21 de sportive, care au concurat sau mai concurează la şapte probe diferite.

Vitalie HADEI