A confundat infarctul cu o simplă răceală // Jurnalul unui pacient

Rata mortalităţii pentru bolile de inimă depăşesc cifra de 60%

Atenţie la simptome! Durerea în piept ar putea fi un semnal că suportaţi un infarct miocardic. „Foarte multe persoane nu acordă atenţia cuvenită durerilor acute în piept. Se gândesc că poate au băut apă rece și au răcit sau poate fumatul ar putea fi cauza… de fapt se dezvoltă infarctul. Unii nici măcar nu cheamă urgența”, spune alarmat Aureliu Bătrânac, chirurg cardiovascular, doctor în medicină, conferențiar.

Ana Babin, stagiară

Deşi avea toate simptomele caracteristice infarctului, Ion Chitic a crezut că durerile sunt cauzate de alţi factori. Nici prin gând nu i-a trecut că inima lui îi dă de ştire că ceva nu este în regulă. „Mi se inflamaseră picioarele, dar nu ştiam de ce. Primele semne au apărut iarna. Credeam că am răcit”, îşi aminteşte pacientul. A trebuit să mai treacă ceva timp până când bărbatul s-a adresat la medic. În urma investigaţiilor, medicii i-au dat verdictul: „microinfarct”. Ion a ajuns pe masa de operații.

Pentru infarct, primul simptom violent sunt durerile ce au un efect în crescendo. „Sunt dureri foarte violente, pe care oamenii le compară cu o lovitură în cutia toracică, dureri ce durează mai mult de cinci minute și nu cedează la nitroglicerină sau la alte remedii. Deseori, aceste dureri se pot asocia cu transpirația, scade tensiunea arterială, iar mulți dintre pacienți își pierd cunoștința”, menţionează chirurgul cardiovascular.

Alte simptome des întâlnite sunt efectul de arsură în cutia toracică, senzația de înăbușeală – aceste dureri sunt localizate în cutia toracică sau pot radia și provoca dureri și în gât, în mâna stângă sau dreaptă, pot trece între omoplați.

Şase ore decizionale

Infarctul se dezvoltă timp de șase ore. Acesta este timpul în care cu cât mai repede intervin medicii, cu atât mai mari sunt șansele de a salva celulele care încep să-şi piardă capacitatea de a contracta. Potrivit lui Bătrânac, după cele șase ore, celulele inimii sunt moarte și restabilirea lor este aproape imposibilă. „Primul lucru care ar trebui să-i alarmeze pe oameni este când se trezesc de dimineaţă şi un mic efort fizic le provoacă dureri în regiunea coşului pieptului. Ar putea să sufere de ateroscleroză”, atenţionează medicul.

Vorbind despre cauzele apariției infarctului, medicul ne spune că cea mai des întâlnită este ateroscleroza: „Aceasta este o boală cronică ce presupune acumularea de lipide (grăsimi) pe peretele arterei care, progresând, îngustează lumenul arterei și împiedică circulaţia sângelui. La un moment dat, această placă de grăsimi se calcifică, se face dură, apoi crapă, îngustând lumenul arterei și sângele nu mai poate circula”.

Invalizi pentru toată viaţa

Alte cazuri care se întâlnesc mai rar pot fi unele anomalii de dezvoltare a arterelor sau infecții înăuntrul inimii. „Factorii genetici de asemenea contribuie la apariția infarctului. De aceea, trebuie să fim atenți în cazul în care părinții suferă de boli cardiace. Colesterolul înalt în sânge, tensiunea arterială netratată la timp, fumatul, sedentarismul, adică stilul de viață fără mișcare, de asemenea, duc la îngustarea pereților arterei și, prin urmare, la infarctul miocardic”, adaugă Bătrânac.

Cu toate că persoanele care au suportat un infarct miocardic pot fi puse pe picioare urmând un tratament medicamentos şi nu mai e nevoie de intervenţie chirurgicală, R. Moldova rămâne în urmă la acest capitol. „Aproape toate țările din lume au programe pentru tratarea infarctului. Graţie implementării acestor programe, mortalitatea din cauza infarctului a fost redusă până la opt la sută, în timp ce la noi, procentul rămâne destul de mare, de aproximativ 25–30 la sută. Cu părere de rău, cei care supraviețuiesc rămân invalizi pentru toată viața”, a conchis chirurgul cardiovascular Aureliu Bătrânac.

Inima este un mușchi care pompează mereu sângele, de aceea necesită a fi mereu alimentată. În cazurile în care se blochează arterele (vasele care alimentează inima cu sânge), se produce infarctul miocardic. Astfel, infarctul este o necroză a celulelor cardiace, decesul celulelor mușchiului inimii.

Sfatul medicului:

Verificaţi regulat nivelul de colesterol!

Aureliu Bătrânac, chirurg cardiovascular: „Pacienții care ştiu că suferă de ateroscleroză trebuie să aibă o alimentație sănătoasă şi să-şi verifice regulat nivelul de colesterol în sânge. Dacă dieta nu este suficientă, trebuie să folosească medicamente care permit scăderea nivelului de colesterol. Abandonarea fumatului și cât mai multă mișcare este strict necesară. Atenţionez că la apariţia primelor simptome persoanele trebuie să consulte medicul”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)