A cobit rezultatele

Filat după anunţarea rezultatelor exit-poll-ului: „Bucuria va fi scurtă”

Cu sufletul la gură, toţi cei prezenţi la sediul PLDM, în seara de 28 noiembrie, aşteptau rezultatele exit-poll-ului realizat de IRES. Trei, doi, unu… şi aplauze furtunoase. PLDM este pe primul loc. Toţi se cuprind şi se felicită reciproc, doar preşedintele partidului Vlad Filat se arată mai rezervat, iar în discursul ţinut la ora 21.05, peste puţin timp de la anunţarea rezultatelor, premierul a menţionat: „Noi urmează, în urma acestor alegeri, să ne bucurăm de rezultate, însă perioada în care ne vom bucura va fi foarte scurtă”.

100 de voturi de la Michelle

Doar după ce am prezentat legitimaţia de jurnalist am putut trece de paza de la intrare în sediul PLDM. Spre deosebire de alte partide, aici abia de aveai unde păşi. Zeci de jurnalişti şi membri de partid plini de sine că victoria le va aparţine, s-au adunat pentru a fi prezenţi la momentul culminant, anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor. Vicepreşedintele Liliana Palihovici îşi îndeplinea misiunea de gazdă şi îi saluta pe toţi cei veniţi, sărutându-i pe unii pe ambii obraji, iar pe alţii îmbrăţişându-i călduros. Deosebit de emoţionaţi erau reprezentanţii aripii tinere a partidului care aveau pumnii strânşi şi nu scoteau un sunet. Michelle, o tânără de 19 ani, şi-a rugat colegele de partid să-i aranjeze fundiţa verde cu sigla PLDM pe care a prins-o în păr. „Sunt de la 16 ani în partid. Fundiţa mi-am prins-o de dimineaţă şi am umblat toată ziua cu ea în cap. Doar când mergeam pe stradă o scoteam fiindcă nu e voie să faci agitaţie electorală în ziua alegerilor”, mi-a spus  Michelle, membră a organizaţiei TLDM, şi a menţionat că e mândră de sine că a reuşit să convingă să voteze cu PLDM mai mult de 100 de oameni. Valentina, femeia de serviciu de la sediul PLDM, îmbrăcată toată în verde, a ajutat să fie aranjate scaunele care în câteva clipe au fost ocupate. Iată-l pe Alexandru Tănase aşezat picior peste picior la un capăt de sală, aproape de jurnalişti şi lângă masa împodobită cu dulciuri şi prăjituri, de care în acea seară nimeni nu s-a mai atins. Vlad Filat a luat loc în faţa ecranelor unde peste câteva clipe trebuia să apară rezultatele exit-poll-ului realizat de IRES.

De ce a plâns femeia de serviciu a lui Filat?

Alexandru Tănase reuşise deja să îmbrăţişeze toată lumea din jur şi să o felicite cu ocazia victoriei partidului, pe când Vlad Filat abia de a putut să se ridice de pe scaun, faţa fiindu-i îngălbenită de emoţii. El nu-şi putea rupe ochii de la ecranul care arăta că PLDM se situează pe primul loc, acumulând 34,4%, pe când PCRM a adunat mai puţin, 26%. Toţi la unison strigau „Bravo!”. Unii se bucurau pentru că au câştigat, alţii pentru că au fost înfrânte partidele concurente. „Lupu cu tot rahatul lui a acumulat doar 15,1%! PL poate să se şteargă pe barbă”, sunt doar câteva replici la care le-am tras cu urechea. Doar Valentina nu-şi putea stăpâni lacrimile sincere de fericire atunci când îl asculta pe Filat, care îşi rostea discursul de triumfător. El le-a mulţumit cetăţenilor care s-au prezentat la urna de vot şi, profitând de ocazia că este arătat în direct la mai multe posturi de televiziune, a îndreptat microfonul din faţa sa şi a atenţionat: „Atâta doar, sper că se uită şi colegii de cabinet acum la televizor, vreau să-i anunţ că, începând cu ziua de mâine, la opt dimineaţa, trebuie să vină să-şi facă datoria. Şi încă o rugăminte, toată fierbinţeala şi emoţiile să le lase la sediul partidului sau în altă parte, pentru  ca în guvern să revină doar în calitate de miniştri”, a spus înt-un final Vlad Filat şi a plecat în grabă.

Afară era o nebunie, toţi sunau la telefoanele mobile şi strigau că PLDM a înfrânt comuniştii. Şoferii de la volanul maşinilor care treceau pe lângă sediul partidului claxonau şi strigau  mesaje de felicitare. „Cum veţi sărbători?”, am întrebat eu tinerii din TLDM. „Vesel!”, au răspuns ei într-un glas.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.