A căzut şi bariera lui Plahatniuc

„Scandalul barierei” lui Oleg Voronin a disciplinat mai mulţi locuitori ai capitalei care şi-au instalat astfel de construcţii la intrarea în cartier sau lângă companiile lor. Odată cu bara lui Olejka a căzut şi bariera de lângă blocul în care locuieşte unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din R. Moldova, Vladimir Plahatniuc.

În schimb, în pofida scandalului, au rămas intacte barierele de lângă blocul fostului primar Serafim Urechean, de lângă un edificiu aflat în proprietatea unei companii în care premierul Vlad Filat deţine pachetul majoritar de acţiuni, dar şi o bară amplasată ilegal de chiar Primăria capitalei (!).

Oamenii de afaceri şi-au scos barierele

Potrivit Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul Comisariatului General de Poliţie, în municipiul Chişinău au fost identificate 20 de bare de protecţie, dintre care doar una a fost amplasată legal. După scandalul de acum două săptămâni când, la indicaţia şefului interimar al statului, a fost demontată bariera de la intrarea în cartierul lui Oleg Voronin, încă zece bare de protecţie amplasate ilegal în Chişinău au căzut. Printre acestea se numără şi bariera de lângă blocul în care locuieşte omul de afaceri Vladimir Plahatniuc, barieră de care se spune că se împiedică în fiecare dimineaţă pretorul sectorului Centru atunci când vine la serviciu (blocul în cauză se află lângă pretură – n.r.).

Tot atunci a fost scoasă şi bara de protecţie de lângă clubul de fotbal FC „Dacia”, amplasată de una dintre firmele omului de afaceri Gabriel Stati.

Primăria o mai păstrează

Opt bare de protecţie amplasate ilegal mai rămân însă la locul lor. Una dintre ele îngrădeşte accesul în curtea clădirii S.A. „Ipteh” care aparţine premierului Vlad Filat. „Noi nu considerăm că bara a fost instalată ilegal. Atunci când noi am instalat-o nu se cereau documente speciale pentru asta. Bara noastră nu îngrădeşte circulaţia rutieră. Noi am instalat-o la intrarea în curtea clădirii pentru a asigura un loc de parcare pentru lucrătorii întreprinderii”, ne-a declarat Tatiana Colesnic, consilierul directorului general al „Ipteh”. Ea susţine că bara de protecţie nu a fost demontată până în acest moment pentru că compania intenţionează să o legalizeze. „Dacă nu ni se va permite, o vom demonta”, a precizat Colesnic.

Nu este clar de ce nu a fost demontată şi bara de protecţie de la intrarea în curtea blocului în care locuieşte Serafim Urechean, dar şi cea de pe drumul guvernamental către com. Corjova, al cărei proprietar este Primăria mun. Chişinău, care – culmea! – nu dispune de actele necesare pentru instalarea barierei.

m.r.