A câştigat la CEDO pentru că a vrut să fie român în acte

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru faptul că autorităţile moldovene au refuzat să elibereze acte de stare civilă cetăţeanului Mihai Ciubotaru, în care să fie indicată identitatea etnică de român. Drept satisfacţie echitabilă, Curtea a adjudecat reclamantului 1.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 3500 euro cu titlu de cheltuieli de judecată.

Potrivit avocatului reclamantului, Janeta Hanganu, clientul său a pretins încălcarea dreptului său la viaţa privată prin refuzul autorităţilor moldoveneşti de a-i permite indicarea identităţii etnice de român, în locul celei de moldovean, în actele sale de stare civilă.

Reclamantul s-a plâns Curţii că, deşi părinţii săi s-au născut cetăţeni români şi au locuit la Bălţi, după 1945, autorităţile sovietice, care au paşaportizat populaţia din Basarabia, au indicat la rubrica naţionalitate naţionalitatea „moldovenească”.

Reclamantul a solicitat includerea termenului de „român” la rubrica naţionalitate, dar a fost refuzat, deoarece, conform legii moldoveneşti, reclamantul şi-ar fi putut schimba identitatea etnică numai dacă ar fi demonstrat că cel puţin unul dintre părinţii săi dispunea de identitatea etnică română. Însă, în perioada sovietică, populaţia Republicii Moldova a fost sistematic înregistrată ca etnici moldoveni, cu foarte puţine excepţii, conform unor criterii neclare. Astfel, solicitând reclamantului să facă dovada etniei române a părinţilor săi, autorităţile au plasat acestuia o sarcină disproporţionată în contextul realităţilor istorice din Republica Moldova.

Potrivit experţilor, Republica Moldova poate să se pomenească cu un val de condamnări la CEDO vizavi de acest caz. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)