A blocat un drum pentru că așa a vrut

O firmă se folosește în exclusivitate de un drum public invocând motivul că nu are bani să-l repare

Sub pretextul că nu are bani pentru a finisa asfaltarea, o firmă din Chișinău a blocat un drum fără a avea autorizație. La solicitarea JURNALULUI, Direcția generală transport public și căi de comunicații a realizat o anchetă pe marginea acestei probleme. Şeful direcției, Adrian Boldurescu, a confirmat că blocarea porțiunii de drum este ilegală, dar agentul economic are o scuză.

Potrivit funcționarului, compania a investit în construcția acelui drum, însă a reușit să pună doar un strat de bitum. Astfel drumul nu este finisat. Pentru ca mașinile de mare tonaj să nu strice ce a fost realizat, acesta a fost îngrădit. Totuși nu toate mașinile au interzicere să folosească drumul.

Drumurile proaste

La intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Igor Vieru din Chișinău, o firmă care se numește Viba SRL a construit un bloc de cinci etaje. Edificiul are adresa Mircea cel Bătrân 25/2. La subsol se află un restaurant deschis pentru vizitatori. Edificiul este de tip nou, cum se construiesc multe în ultimii ani, și a împrospătat cumva peisajul arhitectural din acel cartier. Conform bazei de date a întreprinderii de stat „Cadastru”, Viba SRL are în proprietate șase ari. Pe această porțiune de teren a fost construit edificiul cu pricina. Problema pentru acea zonă sunt drumurile proaste. Lângă acel edificiu se afla un drum din pietriș și pământ.

Clienții firmei

Pe vreme ploioasă drumul care lega blocurile 25, 27 şi 29 de bulevardul Mircea cel Bătrân era noroios. Chiar și așa, mașinile treceau pe acea porțiune de aproximativ 300 de metri pentru a ajunge la bulevard. În anul 2012, acea porțiune a fost reparată conform proiectului realizat de Viba SRL și din contul acestei firme. Drumul a fost lungit cu încă 300 de metri datorită construcției unei curbe și a locurilor pentru parcare. După, drumul a fost blocat din direcția cartierelor de Viba SRL. Din direcția bulevardului însă, drumul nu a fost blocat. Astfel, șoferii care vor să ajungă la edificiul construit de Viba SRL o pot face fără probleme. În fiecare zi putem observa mașini de marfă care aduc încărcături pentru restaurant. Nici șoferii care sunt clienții restaurantului nu au interdicție de a parca pe drumul nefinisat.

Nu au semnat un contract pentru finisarea lucrărilor

Lucrările de construcție au fost realizate de Întreprinderea Municipală S.A. „Edilitate” și a costat 300 de mii de lei. Inginerul-șef al S.A. „Edilitate”, Anatoli Pozdneacov, a confirmat că ei au realizat lucrările de construcție. „Noi am lucrat anul trecut. Proiectul este al firmei, care nu a avut bani pentru finisarea lucrărilor. Astfel, au ajuns bani doar pentru punerea unui strat de bitum. Drumul urmează a fi finisat”. Managerii firmei nu au încheiat un contract pentru finisarea acestor lucrări, așa că drumul rămâne blocat pentru o perioadă nedeterminată.

Nimeni nu are dreptul de a bloca niciuun drum public

Adrian Boldurescu, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicații, a declarat pentru JURNAL că nu există lege care ar permite blocarea unui drum public de către un agent economic. „Acest lucru se poate întâmpla doar în cazuri foarte rare, de exemplu, atunci când drumul este fără ieșire, și doar în cazul în care locuitorii din acel loc își dau acordul. Dar trebuie să le spunem mulțumesc unor companii ca Viba SRL care repară străzile din cont propriu.”

Pentru a clarifica lucrurile l-am sunat pe directorul Viba SRL. Acesta s-a prezentat Bronislav Edina şi a confirmat că firma nu are niciun un act care i-ar permite să blocheze drumul. L-au blocat pentru ca mașinile să nu-i strice asfaltul. Edina spune că deocamdată nu dispune de resurse pentru a termina lucrările și nici nu știe când va face rost de bani: „Când vom termina reparația, vom debloca drumul”.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.