A apărut Tolea din Pereni, protestatarul lui Plahotniuc

DSC_0037f.nadea roscovanuFoto:Nadea Roşcovanu

Poliţia din Rezina a anunţat dispărută o persoană care s-a pierdut în timpul protestului PDM organizat la 13 ianuarie curent în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. Bărbatul este originar din Pereni, Rezina. A fost adus la protest de asistenta socială din localitate, Eudochia Loghin, care, la rândul său, a primit indicaţii de la raion.

Oamenii din sat îl caracterizează pe Tolea, după cum îl numesc prietenii, un om înfrăţit cu paharul. Ajuns la protest, acesta şi-a dat seama că nu are ţigări. Şi-a anunţat concubina că merge să-şi cumpere un pachet de ţigări şi de atunci nimeni nu l-a mai văzut. A apărut peste cinci zile obosit, dar voios în pragul casei.

A încurcat satele

Potrivit bărbatului, în loc să urce în microbuzul cu care a mers la protest, s-a rătăcit şi a mers la gară, unde a găsit un alt mijloc de transport, pe care scria Pereni. În loc să ajungă la Pereni, Rezina, însă, a ajuns la Pereni, Hânceşti.
„Slavă Domnului că s-a găsit”, a răsuflat uşurată asistenta socială Eudochia Loghin, membră PD. Femeia ne-a spus că a organizat mai mulţi oameni din sat să meargă la protest. A avut o înţelegere în acest sens şi cu Lucia, concubina protestatarului pierdut. „Doar soţia sa trebuia să vină, însă a venit şi el. A aflat că este transport pe degeaba şi s-a oferit să meargă. Am mers vreo 20 de oameni din sat. Ei au călătorit cu un microbuz, iar eu cu maşina”, ne-a spus asistenta socială.

cuvantul

Foto: Anatol Malaireu

„La protest, numai probleme…”

Raionul Rezina este condus de un preşedinte democrat. Reprezentanţii Primăriei Pereni au fost sunaţi cu o zi înainte de manifestaţie. „Şefa secţiei Asistenţă Socială m-a întrebat: ‚Voi organizaţi ceva?!’ I-am răspuns că nu ştiu nimic. După aceasta am fost contactată de primar, care mi-a spus că trebuie să adunăm oameni, ca la 7:30, a doua zi, să pornim la protest. Nimeni nu a ştiut de ce merg la Chişinău. Le-am spus că mergem la protest şi atât. Dar pentru ce nu am ştiut”, ne mai spune doamna Eudochia.

Întrebată cu ce impresii s-a întors acasă şi pe cine a susţinut, femeia ne-a spus că nu a prea înţeles cauza pentru care a pledat. „Am înţeles că e un protest legat de partid, dar pe cine să susţinem, ce să susţinem, nu am înţeles nimic. Pe alături, ne-au şi batjocorit. Numai probleme…” , ne-a mai spus ea.

Tolea s-a întors ieri acasă. Ne-a răspuns voios la telefon. Imediat însă ce a aflat că suntem de la presă, a chemat-o pe soţia sa, Lucia, „să se lămurească!”. Femeia s-a fâstâcit şi a refuzat să discute, inclusiv să ne răspundă la întrebarea ce i-a determinat să meargă la protest.

Tolea a vizitat pentru prima oară Chişinăul

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Serghei Severin, reprezentantul Comisariatului de Poliţie din Rezina, care s-a ocupat de acest caz, ne-a spus că s-a deplasat ieri la familia bărbatului, imediat ce a aflat că acesta s-a întors acasă. „Nu am putut afla multe detalii, căci era deja servit. Am înţeles că a ajuns la Pereni, Hânceşti, că a mers pe alocuri cu transport, apoi a făcut mai mulţi km pe jos. A dispărut la 13 şi s-a întors acasă la 18 ianuarie. Mi s-a părut şi mie ciudat că oamenii au fost duşi în acest mod la protest. Mi-a mai spus că a mers pentru prima oară în viaţa lui la Chişinău”, ne-a declarat poliţistul.