A apărut primul CD al Mariei Drăgan

„De s-ar afla cineva să-mi citească inima” – acesta e titlul primului CD al Mariei Drăgan, lansat la 32 de ani după moartea interpretei.

„CD-ul conţine cele zece piese care s-au păstrat în fonoteca radio. Se ştie că Maria Drăgan a cântat peste 500 de cântece şi preluări din repertoriul altor interpreţi şi de peste Prut. Este un CD însoţit de o broşură unde găsiţi toată bibliografia artistei, gânduri de la colegi de breaslă despre Maria Drăgan”, afirmă Tatiana Slivca, precizând că a lucrat intens timp de trei luni la pregătirea CD-ului.

Menționăm că Tatiana Slivca este prima jurnalistă de la Chișinău care a obținut titlul de Femeia Anului (2017) la Gala femeilor de succes din România, acest premiu i-a fost acordat pentru emisiunea „Zestrea neamului”.

La evenimentul de comemorare a Mariei Drăgan au venit rude ale artistei, colegi de breaslă, prieteni, interpreţi. Nina Crulicovschi a cunoscut-o personal pe celebra cântăreață: „Am făcut cunoştinţă cu Maria Drăgan în 1969. Maria Drăgan a fost unică şi Dumnezeu nu ne oferă în fiecare veac să avem aşa o voce. Aşa o voce şi un suflet ca al Mariei nu am mai întâlnit”.

„M-am bucurat foarte mult că s-au găsit oameni să spună la lume și să mai amintească încă o dată numele Mariei Drăgan”, mărturisește Mihai Ciobanu.

Natalia Barbu, prezentă la eveniment, a declarat: „Maria Drăgan a fost o femeie atât de frumoasă la chip şi la suflet. M-am îndrăgostit de această voce. Maria Drăgan este mai mult decât o valoare, este un simbol al muzicii populare românești”.

Maria Drăgan s-a născut în 1947, în satul Bălăureşti, Nisporeni, iar după 20 de ani de activitate, în anul 1986, a decedat răpusă de tuberculoză. În 1996, a fost creată Fundaţia „Maria Drăgan”, care are drept scop lansarea şi promovarea tinerilor interpreţi de folclor. În 2001, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-concurs de interpretare a cântecului folcloric „Vai, sărmana turturică”, dedicat interpretei. Numele artistei îl poartă astăzi străzi din Chişinău, Nisporeni şi Călăraşi.