A apărut în chioşcuri revista „Contrafort” nr. 1-2/2015

Contrafort nr.1-2 - 2015Acest număr are genericul „România, așa cum nu o știm, cum n-am mai văzut-o” și conține impresionante fotografii din epoca celor două războaie mondiale și din interbelic, precum și un interviu cu autorul paginii Photo Historia de pe Facebook, Sorin Nica. Un tânăr medic-psihiatru român, stabilit la Pittsburgh (Pennsylvania), tot el și pasionat arhivar care colecționează și recondiționează imagini despre trecutul românilor, cam de când a fost inventată arta fotografică.

Sorin Nica: „Cred că locului de baştină i se datorează trezirea interesului meu faţă de istorie, dat fiind că am crescut pe văile Oituzului şi Trotuşului, pe-acolo pe unde mai ales Primul Război Mondial a lăsat urme vizibile la tot pasul: proiectile care încă mai „răsar” din brazdele oamenilor, monumente şi morminte, nume de eroi ai căror nepoţi şi strănepoţi sunt localnicii din zilele noastre… E uşor de observat că mulţi români au păreri de neclintit în legătură cu subiectele considerate definitorii pentru istoria naţională: dacii, romanii, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul etc., dar cred că majoritatea dintre noi suntem ignoranţi atunci când vine vorba de străbunii noştri direcţi. Ceea ce încerc eu să fac este să dau chip acestor strămoşi ai noştri imediaţi – uitaţi, neştiuţi, umili, dar fără de care noi, ca indivizi şi ca ţară, n-am fi fost. Înfăţişarea unuia singur dintre străbunicii mei îmi este cunoscută, dintr-o fotografie veche; probabil că mulţi dintre români nu au cu mult mai mult. De aceea aş putea spune că lucrul la această pagină e ca un exerciţiu de meditaţie; prelucrarea fiecărei fotografii este o experienţă personală şi-mi doresc ca publicarea lor să contribuie la o recuperare a memoriei… Iniţial, pagina a fost dedicată cunoscuţilor – şi vă pot spune că am publicat fotografii timp de aproape un an pentru un grup de vreo 20 de oameni; dar apoi ideea s-a dezvoltat, a luat amploare, ceea ce mă bucură foarte mult. Iar pagina asta este într-adevăr o ocazie permanentă de a ţine legătura cu „acasă”.”

Alte titluri din sumarul revistei: „Cine se va ruga pentru noi?” – editorial de Vasile Gârneţ; însemnări publicistice de Maria Şleahtiţchi: „Şotronul politicului şi revistele aniversare”. Vitalie Ciobanu comentează cel mai recent volum al Anei Blandiana „Fals tratat de manipulare”. Poezie de Dan Tabac, proză de Iulia Motoc și Sergiu Roman. Cronici de carte de Grigore Chiper („Celălalt Nichita” – un volum de Nichita Danilov), Alexandru Cosmescu („Zeul absent” de Marius Lazurca), Mircea V. Ciobanu („Nisipul de sub picioare”, volum de proză scurtă de Grigore Chiper) și Alexandru Tabac („Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu”, roman de Dan Lungu). Eseuri de Alexandru Florin Platon („La ce mai e bună, astăzi, istoria?”) și Eugenia Grosu („Mircea Eliade: pentru o resacralizare a vieții omului modern”). Rubrici de Mariana Codruț, Leo Butnaru și Marcel Gherman.

Criticul de artă Vladimir Bulat semnează o evocare a pictorului Andrei Sârbu. Vitalie Ciobanu scrie despre Raisa Boiangiu, ale cărei memorii relevă drama refugiaților basarabeni din perioada ocupației sovietice. La rubrica „Literatura germană contemporană” o vom cunoaște pe poeta Ulla Hahn, iar Răzvan Mihai Năstase prezintă ultima carte a lui Umberto Eco, tradusă în limba română, care se anunță la fel de fascinantă ca precedentele sale opuri: „Istoria tărâmurilor și locurilor legendare”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)