A apărut „Cartea Poeziei – 2011”

În 1987 a fost tipărită ultima „Carte a Poeziei” a Editurii „Literatura artistică”.  După o pauză de 24 de ani, s-a revenit la tradiţia abandonată din cauza vicisitudinilor istoriei, reanimarea colecţiei fiind o inţiativă a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova condusă de Arcadie Suceveanu.

„Cartea Poeziei – 2011” a apărut la Editura „Arc”, în condiţii grafice excelente. Responsabil de ediţie este Nicolae Popa, elegantul volum avându-i ca redactori pe Lucia Ţurcanu şi Liliana Armaşu.

La lansarea culegerii organizată pe 31 august la USM Arcadie Suceveanu a subliniat că volumul a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii al R. Moldova şi că reflectă „starea poeziei în momentul de faţă”. Nicolae Popa a menţionat că volumul „nu cuprinde neapărat poeme antologice, ci texte propuse de autorii înşişi. În culegere lipsesc unii autori valoroşi. Unii poeţi nu au dorit să fie incluşi, alţii lipsesc din motivul că procesul de coordonare nu a fost unul impecabil”. Val Butnaru salută apariţia cărţii, menţionând că „cei care au refuzat să intre în volum, vor dori probabil să fie incluşi în ediţia următoare”. Tot Val Butnaru a porpus să fie editat, în afară de „Cartea Poeziei”, şi un album de fotografii ale scriitorilor, „Istoria literaturii în imagini”.

„Marea mea bucurie e să-i citesc pe tinerii poeţi din acest volum, ei scriu mult mai frumos decât noi la vârsta lor”, a remarcat Vlad Zbârciog. La încheierea lansării de la Casa Scriitorilor a susţinut un recital de poezie o tânără foarte talentată, Diana Frumosu, elevă la Liceul Teoretic din Criuleni.

I.N.