9 motive ca să mâncaţi usturoi

SĂNĂTATE // Detoxifiant al organismului, tonic şi revigorant, cu calităţi antibiotice şi antioxidante

Sursă naturală de magneziu, vitamina B6, C şi B1, usturoiul este un detoxifiant al organismului, tonic şi revigorant, are calităţi antibiotice şi antioxidante. Chiar dacă mirosul lui îi face pe unii să strâmbe din nas, vă oferim 9 motive care să vă convingă să mâncaţi usturoi.

1. Ucide bacteriile. Cercetătorii spun că substanţa numită alicină care se găseşte în usturoiul crud îi oferă acestuia proprietăţi antibiotice. Se consumă tăiat mărunt sau zdrobit pentru un efect terapeutic mai mare.

2. Este antioxidant natural. Bogat în vitamina C, seleniu şi mangan, usturoiul ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi şi reduce efectele îmbătrânirii.

3. Previne îngrăşarea. Alicina din usturoi intensifică arderile din organism, scade tensiunea arterială, nivelul insulinei şi trigliceridelor. De aceea, este un aliment recomandat în curele de slăbire.

4. Este antiinflamator. În caz de răceală, gripă sau astm, puteţi mânca usturoi. Reduce inflamaţia căilor respiratorii şi uşurează respiraţia.

5. Este vermifug. Consumul de usturoi, pe stomacul gol, elimină viermii intestinali, în special la copii.

6. Are acţiune detoxifiantă. Consumul de usturoi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Consumat în stare crudă, poate vindeca acneea. Are proprietăţi antiseptice şi poate fi folosit pentru uz extern, sub formă de cataplasme, pentru vindecarea rănilor.

7. Este un tonic cardiac. Reglează circulaţia sangvină la nivelul membrelor, reduce nivelul colesterolului şi al tensiunii arteriale.

8. Stimulează imunitatea. Bogat în antioxidanţi, usturoiul ajută organismul să lupte împotriva virusurilor.

9. Este afrodiziac. Deşi mirosul nu e potrivit pentru o cină în doi, totuşi, grecii şi egiptenii preferau usturoiul pentru proprietăţii lui afrodiziace.

Păcăliţi mirosul neplăcut cu pătrunjel

Dacă îl folosiţi pentru proprietăţile curative, dizolvaţi usturoiul tăiat mărunt sau zdrobit într-o linguriţă cu apă. Conţinutul ajunge direct în stomac, iar mucoasa bucală nu se impregnează cu mirosul de usturoi. Pentru o respiraţie proaspătă, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel sau de busuioc.