9 mai, zi de doliu la Chişinău?

În cadrul şedinţei săptămânale a primăriei din 29 aprilie curent, Gabriela Ciumac, şefa Direcţiei Relaţii Externe şi Cooperare Regională şi Integrare Europeană, a solicitat ca ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu.

Funcţionara a invocat exemplul a două oraşe din Ucraina: „Primăriile din Lvov şi Ivano-Frankovsk au declarat 9 mai zi de doliu şi au interzis utilizarea simbolurilor unor state inexistente, precum şi a simbolurilor comuniste şi naziste pe teritoriile acestor oraşe. Domnule primar general, vin cu rugămintea să convocaţi de urgenţă o şedinţă a Consiliului Municipal Chişinău privind acest subiect pentru a fi votată o astfel de decizie”.

Gabriela Ciumac a mai amintit despre incidentul care a avut loc duminică, 28 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. JURNAL relatează că Liga Tineretului Rus a realizat în PMAN o expoziţie cu automobile de război. Piatra comemorativă din PMAN, care anunţă instalarea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist, a fost acoperită cu o pancartă imensă pe care era reprezentată panglica Sfântului Gheorghe.

Un cetăţean a protestat, cerând ca piatra comemorativă să fie descoperită. Poliţia municipală l-a potolit pe chişinăuean. Organizatorul expoziţiei din PMAN a declarat în aceeaşi zi, la complexul „Eternitate”, că pancarta a fost pusă intenţionat în faţa pietrei şi că nimeni n-a putut să o doboare.

JURNAL precizează că în acest an Ziua Europei se va serba pe 18 mai, şi nu pe 9 mai, aşa cum se face în UE. „Dacă Delegaţia Uniunii Europene, de cinci ani de zile, din politeţe, nu îşi permite să intre cu Ziua Europei în PMAN, vedem că minoritatea care constituie 9% în RM sărbătoreşte în fiecare an, creează situaţii de conflict, folosind simbolica sovietică”, a precizat Gabriela Ciumac.

Primarul Dorin Chirtoacă a cerut ca, începând cu anul viitor, Ziua Europei să fie sărbătorită în PMAN, iar Ziua victoriei asupra fascismului, la memorialul „Eternitate”. Totodată, edilul nu a precizat dacă se va convoca o şedinţă la care să se discute interzicerea simbolurilor comuniste şi declararea zilei de 9 mai zi de doliu.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.