9 mai: ediţia 2011

TRADIŢII SOVIETICE // „Trebuie să sărbătorim Ziua Europei, nu o victorie ce nu ne aparţine”

În timp ce întreaga Europă, acolo unde promit să ne integreze politicienii, va sărbători la 9 mai Ziua Europei, autorităţile de la Chişinău au decis să împace lupul, capra şi varza. La Chişinău, Ziua Europei va fi marcată la 7 mai pentru a nu „ştirbi” ceea ce este numit oficial Ziua Victoriei, marcată la 9 mai. În mare, programul de 9 mai este la fel ca pe timpul guvernării comuniste, doar că se anunţă acordarea atenţiei şi veteranilor Armatei Române.

JURNAL de Chişinău a solicitat opinia unor personalităţi privind semnificaţia zilei de 9 mai. În timp ce acestea susţin că „este o absurditate să sărbătoreşti pe 9 mai Ziua Victoriei”, consilierul premierului Filat, Igor Volniţchi,  declară că „datoria guvernului este una dublă: de a respecta cadrul legal şi drepturile cetăţenilor”.

Conform unui comunicat de presă venit din partea guvernului RM, începând cu 6 mai, cetăţenii RM vor avea parte de o „Lecţie a Păcii”, de un concert: „Vera, Nadejda, Liubov”, de  depuneri de flori la Complexul Memorial „Capul de pod Şerpeni” şi la Complexul Memorial „Eternitate”, de un concert şi „o masă în stil militar”, iar spre finalul sărbătorii, în grădinile publice din Republica Moldova vor evolua orchestre militare.

„Este o absurditate să sărbătoreşti pe 9 mai Ziua Victoriei”

Solicitat de JURNAL să spună ce părerea are despre faptul că autorităţile centrale vor sărbători pe 9 mai „Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei”, scriitorul Vladimir Beşleagă ne-a spus că „pentru independenţă au căzut eroii de pe Nistru din 1992, luptând pentru integritatea Republicii Moldova. Se ştie că pe 9 mai s-a dat lupta între două regimuri totalitare, în urma căreia am fost ocupaţi, nu eliberaţi. Este o absurditate să sărbătoreşti pe 9 mai Ziua Victoriei. Dacă guvernul de azi sărbătoreşte astfel, el ignoră victimele căzute în războiul de pe Nistru”.

„Lucrurile trebuie privite calm, pentru că în lume există un proces intens de reconciliere istorică. Şi noi suntem o societate care avem nevoie de reconciliere, ceea ce se referă şi la ziua de 9 mai. Mai avem o problemă gravă – politizarea istoriei, ceea ce înseamnă că anumite personalităţi, partide politice folosesc istoria pentru a face campanie electorală. O problemă este şi faptul că suntem o societate în care memoria colectivă nu este unitară, iar data de 9 mai o dezbină”, a comunicat istoricul Octavian Ţâcu.

„Preoţii să facă slujbe pentru toţi cei căzuţi în lupte”

 

Potrivit lui Ţâcu, „9 mai este ca un sfârşit al celei mai mari conflagraţii mondiale care a pus capăt chinurilor şi suferinţelor generaţiei acelui război. În această zi, ar trebui organizate manifestări care n-ar marginaliza pe nimeni. Istoria nu  agreează abordări ideologizate şi politizate”.

Istoricul Anatol Petrencu spune că ziua de 9 mai are pentru RM o semnificaţie dublă, dar la „9 mai trebuie să sărbătorim Ziua Europei, nu o victorie care nu ne aparţine. Ziua de 9 mai înseamnă, în primul rând, Ziua Europei. În această zi, prin „Declaraţia Schuman”, a fost pusă piatra de temelie a Uniunii Europene”, a declarat istoricul. „Noi nu putem să sărbătorim cu veteranii de război. Ei au adus cu ei robia, sclavagismul stalinist. Ei au proiectat şi asupra noastră lipsa lor de libertate”. Referindu-se la acţiunile preconizate de guvern, Petrenco a spus că „cei de la putere ar trebui să-şi caute de treabă, iar preoţii să facă slujbe pentru cei căzuţi în lupte”.

 

„Cei învinşi au trăit şi trăiesc în democraţie”

 

„Eu sunt alături de cei care au luptat indiferent în ce armată, dar nu pot sărbători de 9 mai independenţa Patriei, pentru că noi am fost ocupaţi. În general, sunt împotriva tuturor regimurilor totalitare”, a comunicat pentru JURNAL preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a adăugat că în această zi va sărbători Ziua Europei.

 

Referindu-se la data de 9 mai, analistul politic Oazu Nantoi a punctat: „Pentru mine este victoria asupra fascismului, şi nu eliberare. Toată Europa de Est a fost cedată sub controlul regimului stalinist şi înşişi învingătorii au fost trimişi de Stalin în lagăre ca nu cumva să-şi imagineze că pot realiza în URSS ceea ce-au văzut în Europa. În Rusia de azi, veteranii aşteaptă apartamente, pe când cei învinşi au trăit şi trăiesc în democraţie. Trebuie să ascultăm mai puţin partidele politice în ceea ce priveşte formarea opiniei despre această zi”.

 

Ziua Victoriei, marcată oficial şi obligatoriu

Întrebat de JURNAL cu ce scop s-a făcut un program atât de desfăşurat de 9 mai, Igor Volniţchi a relatat că „anul acesta, ca şi în anul precedent, se va comemora de 9 mai Ziua Victoriei, pentru că este o zi marcată oficial printr-o Hotărâre de parlament, care are un caracter obligatoriu, şi se va sărbători atât timp cât vor fi în vigoare aceste acte normative. În plus, în această zi se va sărbători şi Ziua Europei, care are, la fel, un program special”. Potrivit lui Volniţchi, dincolo de prevederile legale, este vorba de situaţia reală. „Avem o parte din cetăţeni care au luptat în război şi pentru care ziua de 9 mai este o Zi a Victoriei, iar pentru alţii ea are o altă conotaţie, ei sărbătorind Ziua Europei”, a conchis consilierul premierului Filat.

 

Victoria POPA

The following two tabs change content below.