9 mai cu iz electoral

ALEGERI 2011 // De „Ziua Victoriei”, reprezentanţii Ministerului Apărării le-au tras comuniştilor covorul roşu de sub picioare

De Ziua Europei şi încheierii celui de al Doilea Război Mondial, Chişinăul a fost împânzit de susţinătorii diverselor partide antrenate în campania electorală. Pe lângă tricoloruri, teritoriul complexului memorial Eternitate a fost împânzit de drapele cu însemnele PSD, PCRM, PDM şi altele. PCRM a organizat cu ocazia „Zilei Victoriei” un marş din PMAN până la complexul Eternitate. În fruntea coloanei se afla candidatul la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, flancat de Voronin-tatăl şi Voronin-fiul, drapele şi baloane cu îndemnul „votez”, sau „Igor Dodon – soluţia pentru Chişinău”. Deşi reprezentanta partidului, Svetlana Ivanova, a opinat că circa 45 mii de membri şi simpatizanţi ai partidului ar întruni coloana de manifestanţi, apărătorii ordinii publice au declarat că cifra e de circa două ori mai mică.

“Victorie”… electorală!

Deputaţii comunişti în frunte cu liderul Vladimir Voronin şi fiul acestuia Oleg Voronin au scandat „Victorie!”, îmbrăcaţi în salopete roşii cu îndemnul „Moldova alege Victoria!”, „Jos Unirea!” şi „Moarte fascismului!”. Coloana era însoţită de o fanfară care intona cântece ruseşti din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Alături de liderul partidului şi de Mark Tkaciuk, un tânăr ducea drapelul cu simbolistica afişată de site-ul „moldovenii.md”. „E drapelul de pe timpul lui Ştefan cel Mare”, ţine să precizeze purtătoarea de cuvânt a partidului întrebată cărei organizaţii aparţine acesta. Grupul de agitatori în salopete albe, cu drapelele PCRM şi „soluţia” lui Dodon, e format în mare parte de copii minori, majoritatea vorbitori de limbă rusă. Coloana PCRM a ajuns la complexul Eternitate  după ce aici au depus flori, în dimineaţa zilei, liderii AIE, Vlad Filat şi Marian Lupu. Liderul liberal, Mihai Ghimpu, nu a fost văzut la eveniment, în schimb a fost prezent candidatul liberal la funcţia de primar al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Comuniştilor li s-a tras preşul de sub picioare

Conducerea PCRM a fost scandalizată de faptul că era cât pe ce să fie privată de posibilitatea de a păşi pe covorul roşu aşternut la complexul Eternitate pentru conducerea de vârf a ţării. Reprezentanţii Ministerului Apărării au început să-l strângă chiar în faţa acestora, în momentul în care deputata comunistă Zinaida Chistruga făcuse pe el primii paşi. „Ce, l-aţi aşternut aici doar pentru Lupu? Nu mă mişc din locul acesta până nu-l desfaceţi!”, s-a răstit aceasta la soldaţi. Locul de pe covor din jurul deputatei a fost ocupat şi de câteva pensionare care au sărit mânioase în apărarea deputatei. „Covorul e al oamenilor!”, au strigat acestea. Până la urmă, soldaţii s-au supus şi au desfăcut covorul. „E o provocare, voi afla până la urmă cine a dat aceste ordine!”, a avertizat Chistruga.

„Anul trecut, au evacuat florile aduse de PCRM, anul acesta au hotărât să ne ia covorul de sub picioare!”, s-a revoltat pe o notă mai domoală Ioana Odobescu, una din pensionarele simpatizante ale partidului. Printre altele, femeia a remarcat că, spre deosebire de anii precedenţi, anul acesta se simte o prezenţă mai mare a partidelor pe teritoriul complexului. „Eram mai puţini. Acum se simte însă că se apropie iar ziua alegerilor. Eu am venit cu un buchet de flori în memoria soţului meu pierdut în război. Aşa fac în fiecare an”, ne-a spus ea. În timp ce Voronin-tatăl se îmbulzea să depună flori la complexul memorial Eternitate, Voronin-fiul, însoţit de bodyguarzii săi îmbrăcaţi ca şi el în salopete roşii, se grăbea spre maşina parcată în preajma cinematografului „Gaudeamus”, părăsind   evenimentul înainte ca întreaga coloană a PCRM să intre pe teritoriului complexului memorial.

Nu a rezistat tentaţiei nici PDM

Şi PDM a organizat de „Ziua Victoriei” o serie de acțiuni, multe dintre care au fost marcate electoral. Candidatul democrat, Valentina Buliga, împreună cu colegii de partid şi câteva sute de veterani, au venit în coloană la Memorial. După ce Marian Lupu i-a felicitat pe veterani, iar membrii PD au depus flori la mormintele ostaşilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, acțiunile s-au mutat în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Aici, PD a invitat veteranii celui de-al doilea Război Mondial la o masă de pomenire. Susţinătorii partidului s-au prezentat la evenimentele dedicate „Zilei Victoriei” cu drapelele cu simbolistica partidului.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu