9 filme artistice, interzise în Rusia

5-days-of-war-five-days-of-august.14051

A fost întocmită o listă amplă de filme interzise în ultimii ani în Rusia. Unele dintre acestea nu au fost permise pentru a fi închiriate, iar altele circulă doar pe DVD-uri sau pot fi încărcate de pe torrente. Ce este „un film interzis”? În primul rând, este o listă ce conţine doar filme artistice, aici nu sunt indicate filmele documentare. În al doilea rând, termenul „interzis” arată faptul că Ministerul Culturii al Federaţiei Ruse nu a emis un act care ar permite proiectarea lui în cinematografele din Rusia.

Iată câteva filme din ultimii ani. Primul din această listă este pelicula „Copilul 44. Crime trecute sub tăcere”, despre care am scris în numărul precedent.
2. Următorul film, „Clip”, relatează cazul unei eleve dintr-o provincie sârbească ce devine victima exploatării iubitului său. Ministerul Culturii a considerat că pelicula este prea sumbră, calificând comportamentul eroilor minori inadmisibil.
3. Filmul „Interviu”, realizat în 2014, este o comedie în care eroii săi principali, doi oameni de televiziune, merg în Coreea de Nord şi, sub pretextul unui interviu, intenţionează să-l omoare pe Kim Cen In.
3. „Borat”, 2006. Pelicula, avându-l pe Sacha Baron Cohen în rol principal, nu a primit autorizarea de proiectare, deoarece „conţine materiale care ar putea fi considerate de către marele public drept umilitoare pentru anumite naţionalităţi şi religii”.
4. „Cinci zile în august”, 2009. Filmul relatează războiul dintre Georgia şi Rusia din 2008. Evenimentele sunt relatate din punctul de vedere al unui jurnalist american, al operatorului său şi al publicului georgian.
5. „Războiul lui Charlie Wilson”, 2006. Lucrarea lui Michael Nichols, în opinia celor de la minister, lasă după vizionare sentimente contradictorii. Bazat pe fapte reale, „filmul conţine momente care sunt pur şi simplu umilitoare şi provocatoare pentru majoritatea oamenilor din fosta URSS”.
6. „Îţi ordon să uiţi”, 2014
Ministerul Culturii al Rusiei nu a emis drepturi de difuzare pentru acest film despre deportarea cecenilor din februarie 1944.
7. „După candelabru”, 2013
Este un film de televiziune, deşi premiera sa a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes. Acesta prezintă relaţiile dintre interpretul Liberace (Michael Douglas) şi şoferul său, asistent şi iubit Scott (Мatt Damon) de la prima întâlnire până la moarte.
8. „Patria”, 2014
Este o melodramă realizată de către scenaristul şi regizorul Richard Linklater. Pelicula a fost premiată cu „Globul de Aur” şi „Oscar”, însă a fost interzisă în Rusia, motivele nu au fost anunţate.
9. „Închisoare X-Ray”, 2014
Tânăra Amy Cole se înrolează în armată. Ajunsă la închisoarea Guantanamo Bay, unde-şi va desfăşura misiunea, e dezamăgită să constate că activitatea ei se reduce la a avea grijă de deţinuţii închisorii, încarceraţi pentru diverse acte de terorism. Însă odată cu trecerea timpului, între Amy şi Ali, unul dintre deţinuţi, ia naştere o relaţie specială.

The following two tabs change content below.