9 ANI DE ÎNCHISOARE pentru fostul premier Filat. I-au fost confiscate bunuri în valoare de 4 mil. de lei

Vlad Filat proces judecata

Vlad Filat. Foto: Nadea Roşcovanu

Fostul premier Vladimir Filat, recunoscut vinovat de trafic de influenţă şi corupere pasivă, a fost condamnat astăzi la 9 ani de închisoare cu executare. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani judecătorii au decis confiscarea de bunuri în valoare de 4 milioane de lei, care alcătuiesc „obiectul remunerării ilicite”, fiind vorba în special de automobile. În plus, instanţa a decis confiscarea de terenuri, construcții și afaceri ale lui Filat, inclusiv firma „Capital Invest”, care deține clădirea IPTEH din centrul capitalei. I-a fost retras Ordinul Republicii. Vlad Filat: „Este o sentinţă ilegală. Trebuia să vedeţi şi probele. Mai este şi CEDO”.

Fostul premier Vladimir Filat a fost recunoscut vinovat de trafic de influenţă şi corupere pasivă şi a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată acum câteva clipe. Totodată, magistraţii de la Judecătoria Buiucani i-au aplicat o amendă de 60 de mii de lei. Mai mult, fostului premier i-a fost pus sechestru pe bunuri de peste 4 milioane de lei, constituie „obiectul remunerării ilicite”, fiind vorba în special de automobile, dar au decis și confiscarea de terenuri, construcții și afacerile acestuia, inclusiv firma „Capital Invest” care deține clădirea IPTEH din centrul capitalei. Fostului lider liberal-democrat i-a fost retras „Ordinul Republicii”. Vlad Filat: „Este o sentinţă ilegală. Trebuia să vedeţi şi probele. Mai este şi CEDO”.

Procurorul care a gestionat dosarul a declarat că hotărârea judecătorilor este prea blândă în comparație cu prejudiciul adus statului de către Vlad Filat. „Reieșind din toate probele pe care le-am prezentat, acestea nu au fost contestate și nu a fost adus niciun contraargument. Indiscutabil, sentința va fi contestată. Nouă ani sunt prea puțini pentru prejudiciul adus statului de către Filat. Au fost făcute presiuni din spaţiul public la adresa mea, la adresa anchetei. A fost o presiune sistematică, dar nu ne-a afectat şi ne-am făcut lucrul destoinic”, a declarat Adriana Bețișor.

În opinia avocatului lui Vlad Filat, hotărârea instanţei este ilegală, iar fostul premier își va demonstra nevinovăția la CEDO. „Această sentință nu poate fi una motivată și echitabilă. Vom obține câștig la CEDO. Această sentință este una politică. A fost pusă la cale printr-un spectacol bine regizat ca Filat să fie exclus de pe arena politică din R. Moldova. Vom demonstra că scopul acestui dosar a fost înlăturarea lui Filat de pe arena politică și distrugerea lui ca om”, a declarat Igor Popa.

„Acest dosar nu are nimic în comun cu frauda bancară. Este o infracțiune asupra justiției. O astfel de situație a existat în Georgia acum câțiva ani, dar s-a demonstrat că persoana condamnată era nevinovată”, a adăugat Popa.