89% dintre germani spun „NU” Greciei, conform unui „referendum” al revistei „Bild”

Tsipras

Alexis Tsipras, premierul Greciei // Foto: psnews.ro

Grecii au spus un „nu” categoric (61,31%) referendumului privind planul reformelor impuse de creanţierilor (Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană, Comisia europeană). Acest vot a suscitat reacţii în lanţ atât la Atena, cât şi la nivel European. Totodată, aceeaşi atitudine categorică se profilează din partea Occidentului. O probă în acest sens ar putea servi un sondaj publicat sâmbătă de tabloidul german „Bild”, care relevă că 89% dintre cititorii acestei publicaţii se declară împotriva acordării oricărui tip de ajutor financiar suplimentar Greciei, scrie agerpres.ro.

Ziarul a anunţat că 200.000 de cititori germani au luat parte la ceea ce a fost numit drept „Referendumul alternativ al Bild”, „convocat” vineri de publicaţie pentru ca germanii să-şi poată exprima părerea dacă ţara lor mai trebuie sau nu să sprijine în continuare Grecia. Cei care au dorit să participe la acest „referendum” au putut vota pe pagina de internet a ziarului „Bild”, ori au avut posibilitatea să trimită publicaţiei buletinul de vot prin mail sau fax.

„Sunteţi un popor mândru. Dar oamenii mândri nu trebuie să trăiască pe spinarea altora. Trebuie să recurgă la propriile forţe. Şi trebuie să economisească, să fie pregătiţi să facă reforme”. Alte ţări din Uniunea Europeană au dovedit că este posibil să revii la creştere economică şi la prosperitate prin intermediul reformelor, se mai scrie în editorial.

Într-un editorial care a însoţit rezultatele „referendumului”, cel mai citit ziar din Germania scria: „Rezultatul Referendumului Bild este un mesaj fără echivoc la adresa politicienilor: cetăţenii germani nu vor să mai sprijine puturoasa Grecie cu alte câteva miliarde”.  În articol se mai menţiona că rezultatul „referendumului Bild” reprezintă totodată un mesaj la adresa grecilor: „Sunteţi un popor mândru. Dar oamenii mândri nu trebuie să trăiască pe spinarea altora. Trebuie să recurgă la propriile forţe. Şi trebuie să economisească, să fie pregătiţi să facă reforme”.

Alte ţări din Uniunea Europeană au dovedit că este posibil să revii la creştere economică şi la prosperitate prin intermediul reformelor, se mai scrie în editorial. „Şi Grecia trebuie să dea dovadă de aceeaşi tărie”, continuă articolul.
Pe de altă parte, agenţia elenă de presă ANA, care citează rezultatele aceluiaşi sondaj, pune duminică accentul pe informaţia potrivit căreia 78% dintre cititorii Bild spun că simt „compasiune” pentru greci, faţă de 21%, care susţin că nu au niciun fel de milă faţă de aceştia. Unul din doi cititori ai Bild consideră că falimentul Greciei s-a produs din vina exclusivă a Greciei, în timp ce 42% cred că vina trebuie împărţită între autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), scrie ANA. O majoritate de 56% dintre respondenţi cred că ieşirea Greciei din zona euro nu va afecta Germania, în timp ce 32% consideră contrariul, scrie Agerpres.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)