87% din cetățenii din România vor unirea cu Basarabia

Peste 87 la sută din cetăţenii români din România sunt de acord cu Unirea Basarabiei cu România. Potrivit unui sondaj de opinie realizat în premieră în dreapta Prutului de Centrul Român de Studii și Strategii, la întrebarea „Dumneavoastră personal sunteţi de acord cu unirea Basarabiei cu România?”, 87,25 la sută din respondenți au spus „Da”, iar 12,75 la sută – „Nu”. Totodată, în viziunea celor chestionaţi, locuitorii din stânga Prutului sunt în primul rând „români”, această percepţie cumulând 67,8% dintre opiniile exprimate. 28,3% dintre cei intervievaţi consideră că locuitorii arealului pruto-nistrean sunt moldoveni, iar 3,9% din respondenţi afirmă că spaţiul Basarabiei este locuit de ruşi.

Respondenţii nu au avut nicio problemă în a identifica spaţiul despre care au fost chestionaţi: Basarabia. Circa 85 la sută din respondenţi consideră că Basarabia este pământ românesc. Contrariul este susţinut de o parte foarte mică de 4 la sută din cei intervievaţi. Sondajul a fost efectuat în perioada 07-23 iunie 2012 pe un eşantion de 1486 de subiecţi din România.

Datele preliminare ale acestuia au fost făcute publice ieri în cadrul unei conferinţe pe tema „Reunirea celor două state germane, model de integrare euro-atlantică pentru R. Moldova, prin reunirea celor două state româneşti”, organizată de Centrului Român de Studii și Strategii, Asociația „George Marshall” și Centrul European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, în parteneriat cu Platforma Civică „Acțiunea 2012”.

Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, a subliniat că este important că evenimentul are loc în preajma vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel, la Chişinău. „Unificarea Germaniei nu a fost produsul unor înţelegeri imperialiste, ci a fost rezultatul recunoaşterii popoarelor, în cazul dat a poporului german, ca întemeietor al deciziei politice. Aşa trebuie gândită şi chestiunea de aici, dintre cele două maluri ale Prutului. Actul de dreptate istorică nu este o simplă nostalgie istorică, ci este un act întemeietor de ordine. Sperăm că Angela Merkel,cancelarul Germaniei, va ţine cont de faptul că unificarea între cele două maluri ale Prutului este un proces important, obligatoriu, care va duce la restabilirea adevărului moral şi istoric”, a spus Baltasiu.

S. Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu