800 milioane de lei furați, nu se găsesc vinovați

Eu acum văd la tv o doamnă care se crede politician și care spune că furtul a 800 milioane de lei nu înseamnă nimic mai mult decât o „frustrare a lui Filat” și un atac la adresa PD-ului. Săptămâna trecută citisem un articol al celui mai mare editorialist (autointitulat) din Moldova, care spunea că raiderii sunt o invenție a premierului și că o discuție asupra lor e mult mai puțin importantă decât una asupra „mireselor proaste”. Șeful Băncii Naționale a Moldovei a spus că furtul a 800 milioane de lei nu influențează cu nimic situația financiar-bancară din Moldova și că „viața merge înainte”.

Alex COZER

Dăunăzi, ministrul Economiei ne vorbea cât de sănătoasă e economia Moldovei și că aici e raiul pentru investitorii străini, iar atacurile raider au loc în orice economie din lume. Vineri, președintele interimar spunea că nimeni nu e vinovat pentru că au fost furați 800 milioane de lei, tot atunci, procurorul general se lăuda că-și face treaba exemplar și că el a făcut tot posibilul pentru a evita pe viitor orice atac de tip raider. În concluzie, procurorul general a spus că nici nu se gândește la demisie, pentru că el își face excelent treaba.

Acum să-i luăm pe rând pe toți cei menționați mai sus.

Vitalia Pavlicenco e doamna care se crede politician și care de vreo doi ani de zile are o singură fobie – Filat. E aceeași doamnă care-i închina ode înălțătoare lui Plahotniuc, pe care-l numea drept „patriot român” și om de afaceri de succes, cu multă dare de mână. Tot ea e cea mai virulentă contestatară a lui Sergiu Mocanu și a campaniei „Antimafie” a acestuia.

Constantin Tănase e editorialistul care spune că furtul a 800 milioane de lei e un subiect mai puțin important decât „miresele proaste”. Tot el spunea cu ceva vreme în urmă că Mocanu e mult mai mizerabil decât Plahotniuc și că „omul de afaceri” din Grozești nu e decât o victimă a lui Filat. Tot Constantin Tănase e redactorul-șef al unui ziar în care Plahotniuc apare zilnic făcând o nouă operă de caritate. Din ce bani o face pe filantropul Plahotniuc nu s-a întrebat niciodată „editorialistul independent” care a fost pe rând PPCD-ist, AMN-ist, PLDM-ist, iar acum PD-ist.

Dorin Drăguțan e guvernatorul Băncii Naționale. Drăguțan e fost angajat al lui Plahotniuc, iar numirea sa în funcție a avut loc în urma unei adevărate epopei. Cam de când Drăguțan a devenit șef al Băncii Naționale, a apărut și dragostea necondiționată dintre PL și PD, dintre Ghimpu și Plahotniuc, Chirtoacă și Lupu. Deși un atac asupra celei mai puternice bănci din țară și furtul a 30% din acțiunile acestei bănci ar trebui să fie un subiect alarmant pentru un guvernator de Bancă Națională, acesta ne dă asigurări că nu s-a întâmplat nimic excepțional și că „viața merge înainte”.

Valeriu Lazăr este ministrul Economiei, cel care ne vorbea dăunăzi cât de înfloritoare e economia țarii și că atacurile raider se petrec peste tot. El este membru PD, activitatea sa a interferat de mai multe ori cu cea a lui Plahotniuc. Tot el e cel ce spune că Moldtelecomul ar trebui privatizat pe bani de nimic, iar furturile hotelurilor „Codru”, „Național” și „Chișinău” sunt subiecte tabu pentru el.

Marian Lupu este președintele interimar  care spune că nimeni nu este vinovat pentru că s-au furat 800 milioane de lei și că toate instituțiile și-au făcut treaba exemplar în acest caz, în special Procuratura Generală. Tot Lupu e cel ce spunea despre Plahotniuc în iulie 2009 că este un criminal monopolist, iar în iulie 2010 că e un om de afaceri onest și un exemplu pentru afaceriștii moldoveni. Tot el îl aducea pe Plahotniuc în poziția a doua în listele electorale ale PD și-l propunea la funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului.

Valeriu Zubco este procurorul general care se laudă că își face treaba foarte bine. El se jura în septembrie 2009 că nu-l cunoaște pe Plahotniuc ca mai apoi să aflăm că are un cumnat (Ghenadie Sajin) care e mâna dreapta a „omului de afaceri”. Zubco e tot același tip care conduce o instituție care a spus că furtul hotelului „Codru”, mai numit și privatizare, s-a făcut pe cale legală. El e cel ce spune că în cazul atacurilor raider instituția pe care o conduce a luat toate măsurile necesare. Dar dacă le-a luat, de ce nu știm cine a furat cele 800 de milioane? Despre Zubco s-a spus că l-a îmbogățit cu 2 milioane de lei pe Serafim Urechean, bani primiți de la Plahotniuc pentru a fi numit în funcția de procuror general. Tot Zubco e șeful instituției care de doi ani de zile nu face nimic. Nu condamnă pe nimeni important și îi protejează pe cei cu „crîșă”. El vede activitatea sa drept exemplară. Și eu îi dau dreptate, pentru un angajat al lui Plahotniuc, el activează exemplar.

Pe toți cei nominalizați mai sus, fie că sunt ei falși politicieni, editorialiști de tip cameleon, sau funcționari de stat de cel mai înalt rang în stat îi leagă un singur lucru, mai bine zis un singur om – Vladimir Plahotniuc. Ei ne spun că să furi 800 milioane de lei nu e nimic grav, că e un subiect despre care nu merită să se discute și că viața merge înainte. Ei încearcă pe toate căile posibile să mușamalizeze acest caz, iar noi să vorbim despre „mirese proaste”, „Filat contrabandistul”, „alegerea președintelui”, „viața merge înainte” sau „Republica Moldova – rai pentru investitorii străini”.

Concluzii

Însumate, acțiunile furate de la MAIB, BEM, Universalbank și ASITO fac minimum 800 de milioane de lei. Cu 800 milioane de lei plătești 250 de mii de salarii medii. 800 milioane de lei îți pot permite să construiești 200 de km de drum nou-nouț, la standarde europene. Cu acești bani se mai pot cumpăra 400 de troleibuze noi, și se încălzește tot Chișinăul o iarnă întreagă.

Furturi de asemenea proporții au mai avut loc în Republica Moldova, dar nu toate într-o singură noapte și nu cu atâta tupeu. Diferența mai e că atunci aceste furturi erau acoperite de guvernare, acum o parte a guvernării, inclusiv premierul, încearcă să facă ceva, doar că este sabotat chiar de oamenii care îi sunt subalterni. Pe atunci trăiam în „comunism”, iar acum ne amăgim că suntem democrați, reformatori și proeuropeni.

Și un PS: Dacă acțiunile asupra acestui subiect vor căpăta amploare, se va încerca de găsit un țap ispășitor în persoana unui acționar al „Moldincombank”. „Dovada” cu care ni se va flutura prin fața ochilor e că anumite tranzacții implicate în atacurile raider s-au făcut și prin intermediul acestei bănci. Nu va fi însă decât o distragere a atenției asupra adevăratului vinovat. Nu că individul, care posibil va fi găsit țap ispășitor, ar fi curat ca lacrima, doar că nu e atât de prost încât să lase urme atât de evidente în cazul unui furt de asemenea proporții.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)