8 sfaturi pentru a avea rinichi sănătoşi

Toate măsurile de prevenire a diabetului şi a afecţiunilor cardiovasculare (hipertensiune) sunt importante şi pentru menţinerea rinichilor sănătoşi. În plus, poţi adopta câteva sfaturi extrem de simple, însă foarte utile, care să te ajute să prelungeşti activitatea funcţiilor renale cât mai mult timp şi în condiţii cât mai bune.

1. Bea apă în cantitate suficientă pentru organism, în jur de 1,5 l de-a lungul întregii zile. Apa are proprietatea de a dilua urina, prevenind concentraţia de toxine, minerale şi săruri, care se pot transforma în pietre sau pot facilita apariţia infecţiilor.

2. Nu mânca prea sărat, deoarece excesul de sare favorizează instalarea hipertensiunii, un factor de risc important pentru bolile renale.

3. Mănâncă echilibrat şi fă exerciţii fizice pentru a preveni obezitatea, deoarece aceasta este adesea asociată cu diabetul şi implicit cu bolile renale.

4. Evită automedicaţia, deoarece anumite medicamente administrate pe o perioadă mai mare de timp pot fi nocive pentru rinichi: antiinflamatoarele nesteroidiene, anumite analgezice, medicamente imunosupresoare etc.

5. Atenţie mare la diuretice. Abuzul de diuretice poate duce la apariţia unui blocaj renal şi ulterior la deces.

6. Renunţă la fumat. În cazul în care fumezi, trebuie să ştii că tutunul accelerează evoluţia bolilor renale.

7. Evită regimurile hiperproteice deoarece obosesc rinichii. Lipsa lichidelor din corp poate favoriza apariţia pietrelor la rinichi.

8. Controlează-ţi regulat tensiunea arterială. Tensiunea arterială foarte ridicată poate dezvălui o problemă renală sau poate duce ulterior la apariţia uneia.