700 de ha de pădure rămân la cheremul familiei Voronin

Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) nu cred că au greşit atunci când au decis să nu dea curs unei cereri a procurorilor şi au emis hotărârea prin care îi dau dreptate familiei fostului şef al statului, Vladimir Voronin, care a primit pentru 49 de ani circa 700 de ha de pădure din Ocolul Silvic Ivancea.

Loturile de pădure Ţiganca şi Rotunda, circa 700 de ha, rămân la cheremul familiei fostului şef al statului, după ce Curtea de Apel Economică, în persoana judecătorului Eugeniu Clim, şi mai apoi Curtea Supremă de Justiţie, în persoana judecătorilor Natalia Moldovanu, Ion Vâlcu şi Valentin Barbă, au respins recursul procurorilor care au solicitat rezilierea contractului dintre Agenţia „Moldsilva” şi SRL „Biotex Com”, ca fiind nefondat.

Fără acordul autorităţilor locale

Reamintim că Procuratura Generală a cerut rezilierea contractelor încheiate cu SRL „Biotex Com”, pe motiv că au avut loc grave abateri de la legislaţie. Plata de arendă a fost stabilită în mărime de 315 lei pentru un hectar, sau 219.492 lei anual. SRL „Biotex-Com” a ridicat pe teritoriul respectiv, cu încălcarea prevederilor legale, o construcţie capitală din piatră cu dimensiunile 10×20 metri şi reţele inginereşti. Transmiterea în arendă a terenurilor în litigiu s-a efectuat fără concursul şi acordul organelor administraţiei publice locale şi în lipsa unei licitaţii.

Potrivit unui comunicat de presă al CSJ, argumentul procurorilor, care se referă la edificarea unor construcţii pe terenul arendat de SRL „Biotex Com”, nu a fost luat în consideraţie deoarece firma respectivă a prezentat în instanţă autorizaţiile necesare în acest sens.
Reprezentanţii CSJ susţin că nu constituie o încălcare a obligaţiilor contractuale nici împrejmuirea cu gard a terenului arendat, deoarece acest fapt constituie o obligaţie pentru arendaşii fondurilor de vânătoare, fapt prevăzut în pct. 43 din Hotărârea de Guvern nr. 187 din 29 februarie 2008. „În aceste condiţii, invocarea executării obligaţiilor prevăzute de normele legale şi contractuale drept temei de reziliere a contractului este cel puţin stranie”, se mai spune în comunicatul CSJ.

Acces interzis

Îmsă, conform Regulamentului privind arenda fondului forestier, la care fac trimitere judecătorii CSJ, arendaşul este obligat să asigure accesul şi securitatea populaţiei pe terenurile fondului forestier arendat. În cazul loturilor de pădure Ţiganca şi Rotunda, accesul populaţiei pe teritoriu este îngrădit. Paza de la intrare este înarmată, iar inscripţiile de la porţi specifică „Acces interzis”. Anul trecut, primăria din s. Trebujeni a recepţionat 75 de plângeri de la locuitorii care au rămas fără roadă, în urma pătrunderii mistreţilor pe terenurile cultivate, iar anul acesta au fost depuse 20 de plângeri. Populaţia de mistreţi din cele două loturi de pădure a proliferat inclusiv din bani publici.

Potrivit auditului Curţii de Conturi, făcut public în vara anului curent, conducerea Agenţiei „Moldsilva”, în persoana lui Anatolie Popuşoi, a investit 5,6 milioane de lei în creşterea mistreţilor. Deşi agenţia prevedea capturarea mistreţilor în scop de reproducere doar din Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, o parte din directorii întreprinderilor au achiziţionat 92 de mistreţi de la persoane fizice şi pieţe, pentru care au plătit 372,8 mii de lei. Mistreţii de la Ţiganca şi Rotunda, potrivit locuitorilor satelor din preajmă, sunt corcituri rezultate din încrucişarea mistreţilor cu porci domestici. Este de remarcat că doi cetăţeni din s. Trebujeni au fost maltrataţi anul trecut de persoane din paza pădurii, pe motiv că ar fi împuşcat un mistreţ care a pătruns pe lanul lor de porumb.

Decizia CSJ din 30 septembrie prin care a fost respinsă acţiunea procurorilor este definitivă şi irevocabilă.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.