70 de ani de calvar


Programul acţiunilor dedicate celor 70 de ani de la primul val de deportări a început duminică dimineaţă cu o depunere de flori la monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Grădina Publică din centrul capitalei. La acţiunea de comemorare au participat oficiali, intelectuali şi deportaţi şi care ştiu ce s-a întâmplat pe 13 iunie 1941.

Ulterior, participanţii s-au adunat în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, unde au depănat amintiri dureroase, au cerut scoaterea Partidului Comuniştilor în afara legii. Pentru aceasta au votat unanim toţi participanţii. Preşedintele interimar şi spicherul Parlamentului RM, Marian Lupu, după un moment de ezitare, a ridicat puţin mâna, după care a lăsat-o în jos.

În cadrul mitingului au fost rostite apeluri electorale. „Haideţi să facem ca în această ţară să nu mai fie un regim totalitar”, i-a îndemnat pe cei prezenţi Marian Lupu, făcând referire la turul doi de scrutin care se va desfăşura pe 19 iunie.

„Sunt convins că vom condamna crimele Partidului Comunist şi vom interzice secera şi ciocanul în Moldova. Eu n-am să mă las murit până n-am să duc la bun sfârşit acest lucru”, a declarat Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal.

La rândul său, premierul Vlad Filat a menţionat că în Republica Moldova nu este o familie care să nu fi fost afectată de calvarul sovietic. „Este de datoria noastră ca tinerii să cunoască din şcoală adevărul despre consecințele deportărilor criminale”, a comunicat Vlad Filat.

Oameniii, veniţi în număr mare, au spus că nu pot uita ce s-a întâmplat acum 70 de ani, chiar dacă unii nu au trecut prin acel calvar. „Am venit să cinstesc amintirea buneilor mei din partea mamei care au fost deportaţi”, ne-a spus Valeriu Lungu din Chişinău.

„Venim la toate acţiunile legate de neamul nostru, ne străduim să educăm copiii în spirit patriotic ca să nu mai adoarmă cu poveştirile triste din Siberii ale buneilor, ci cu poveştile copilăriei”, a opinat tânărul.
„Nu am pe nimeni deportat, nici nu este important să ai pe cineva. Trebuie să citeşti cărţile lui Soljeniţîn ca să înţelegi ce a fost în realitate. Comuniştii au câştigat cel de-al Doilea Război Mondial cu ajutorul maselor de oameni, iar apoi pe aceiaşi oameni i-au nimicit”, ne-a comunicat în rusă Sergiu, de 29 de ani, din Chişinău.

Participanţii la miting au pornit într-un marş al tăcerii spre Scuarul Gării, de unde în anii 1941 şi 1949, circa 60 mii de persoane au fost încărcate în vagoane şi au luat drumul Siberiei.  După ce au aprins lumânări, au depus flori, au vărsat o lacrimă pentru cei care nu mai sunt, au urcat în autobuzele puse la dispoziţie de organizatori şi au plecat la Palatul Republicii, unde a fost organizată o masă în memoria celor rămaşi pe veci în Siberia.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)