„7 Aprilie ne-a arătat că o schimbare e posibilă”

Interviu cu pictorul Mihai Ţăruş

Pictorul Mihai Ţăruş a obţinut Medalia de Aur la Salonul de Pictură de la Cannes, distincţia fiindu-i oferită pentru patru lucrări: „Tescani, vedere de sus”, „Vegetale”, „Maci” şi „Muzica, clasic-popular”. Artistul are două ateliere, unul în Chişinău, oraşul său natal, şi unul la Sankt Petersburg. Pictorul obişnuieşte să-şi petreacă iernile în oraşul de pe Neva, iar înainte de sosirea primăverii revine în Chişinău.

Mihai Ţăruş a participat anul trecut la Saloanele Moldovei, Bienala de pictură din Chişinău, Bienala de pictură de la Minsk, la Art-Manej din Moscova, la Manej din Sankt Petersburg, precum şi la expoziţia „Prosto beloe”, organizată de Muzeul Avangardei Ruse din Sankt Petersburg. În prezent, continuă să lucreze la seriile „Maşinăria Vivaldi”, „La Cote d-Azur”, „Cannes-parfumes” sau „Ecrane marine”.

– Stimate Mihai Ţăruş, ai revenit la Chişinău înaintea păsărilor migratoare. Cântecul păsărilor de aici diferă de cel al păsărilor nordice?

Sigur! Natura în Chişinău e cu totul diferită de cea din Sankt Petersburg. Aici soarele e mult mai generos, iar vântul nu e rece ca gheaţa.

– Ce lucrări ai acum pe şevalet?

Deocamdată, lucrările sunt doar în imaginaţia mea. Ceea ce am în imaginaţie e în discordanţă cu primăvara de afară, de aceea încă nu mă pot apuca de lucru, mai stau la îndoială.

– Unde păstrezi Medalia de Aur pe care ai câştigat-o la Salonul de la Cannes? Conţine şi aur adevărat?

Medalia e în sertar. Cred că nu conţine aur. Dar e galbenă şi probalil… e suflată cu praf de aur.

– Ce înseamnă pentru tine seria de picturi „Maşinăria Vivaldi”? Cât de importantă e muzica în viaţa ta?

Am început ciclul „Maşinăria Vivaldi” vara trecută. Denumirea mi-a părut bună pentru a picta şi structura muzica. L-am ales pe Vivaldi, deoarece muzica lui e extraordinară. Pentru mine, muzica e ceva de ordin individual, sentimental, trebuie să o simt ca să pot crea.

„La Sankt Petersburg poate fi privit Jurnal TV”

– Vei continua seria „Ecrane marine”? Câte mări ai văzut? Ce mare o să vezi la vară?

Nu ştiu precis dacă voi ajunge la mare şi vara asta. Sunt invitat din nou la Cannes pentru luna iunie, dar o călătorie în Franţa, totuşi, e scumpă. Ca să pot lucra la „Ecrane marine”, ar trebui să am o deschidere pentru mare, una reală sau inventată. Am avut norocul să văd mai multe mări: la Marea Nordului am fost într-o iarnă şi mi s-a părut că mă aflu într-un horn cu fum; Marea Neagră e splendidă, schimbătoare, multicoloră; Marea Mediterană e absolut azurie; Oceanul Atlantic are fluxuri şi refluxuri enorme. E bine să trăieşti în preajma mării.

– Cum, în viziunea ta, ar trebui să se schimbe Chişinăul?

E foarte necesar să se repare străzile. Asfaltul e numai gropi. Nici nu te poţi plimba liniştit prin Chişinău; trebuie să fii mereu atent la gropi.

– În presa din Sankt Petersburg se scrie ceva despre R. Moldova?

Nu prea citesc presa din Sankt Petersburg. Ma gândesc că trebuie să evit socialul pentru a avea o stare lăuntrică favorabilă picturii. Mama mă întreabă dacă postul de televiziune Moldova 1 poate fi văzut la Petersburg. Eu zic că nu, apoi îi spun că la Petersburg poate fi privit JurnalTV.

– Ce semnificaţie are pentru tine 7 Aprilie?

E o cotitură. Evenimentul a redirecţionat pozitiv viaţa politică. Ne-am convins că o schimbare e posibilă. Acum e important să păşim corect în viitor.

– Te pregăteşti de o nouă expoziţie?

Nu neapărat. O expoziţie e rezultatul unui proces de creaţie, nu un scop în sine.

Mulţumesc pentru conversaţie!

Interviu realizat de Irina Nechit
Text la foto: Mihai Ţăruş la Cannes