7 aprilie. Misiune neîndeplinită


CINE-I VINOVATUL? // La doi ani de la 7 aprilie numărăm doar rateurile justiției

Joi se împlinesc doi ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Deși alianța de guvernare ne-a tot promis că va dezvălui adevărul despre cele întâmplate atunci și îi va pedepsi pe cei care se fac vinovați de devastarea Parlamentului și Președinției și de torturarea protestatarilor, astăzi nu numărăm succesele înregistrate de procuratură și justiție în dosarele legate de 7 aprilie, ci eşecurile acestora.

„Interesul” manifestat în ultimul an de liderii AIE față de evenimentele de acum doi ani care i-au adus la guvernare demonstrează că descoperirea adevărului nu mai reprezintă un obiectiv pentru ei. În campania pentru alegerile anticipate din noiembrie 2010, PLDM și PL ne-au promis o „Moldovă fără sărăcie” și „schimbare până la capăt”. „7 aprilie nu mai este un căluț electoral”, a conchis șeful comisiei parlamentare care a investigat evenimentele din aprilie 2009, Vitalie Nagacevschi.

Iar ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a spus-o pe șleau:  „Momentul adevărului pe care îl aşteaptă (populația – n.r.) nu va veni” și asta pentru că fiecare are adevărul lui.

Ce-i drept, Tănase crede că vom avea mai multe decizii judecătorești în dosarele legate de evenimentele de atunci. Deocamdată, bilele negre acumulate de justiție și procuratură sunt mult mai multe decât cele albe.

BILE NEGRE

  • Dosarul Țâbuleac a fost clasat

Procuratura municipiului Chișinău a clasat la sfârșitul lui 2010 dosarul în cazul lui Ion Țâbuleac, tânărul găsit mort după evenimentele din 7 aprilie 2009. Asta după ce expertiza medico-legală repetată a cadavrului, exhumat la un an după proteste, a demonstrat că Ion a căzut de la o înălțime mare. Procurorii cred că Ion s-ar fi sinucis aruncându-se de pe un stâlp. Anterior, însă, fostul președinte Vladimir Voronin a declarat că a fost informat de MAI, chiar în noaptea de 7 spre 8 aprilie, că un tânăr a fost bătut în clădirea Legislativului și aruncat de pe geam de la etajul 3 sau 4, cadavrul fiind descoperit de polițiști sub pereții Legislativului.

  • Voronin a rămas cu imunitate

Lipsirea lui Vladimir Voronin de imunitate este o altă irealizare a Procuraturii Generale.

În septembrie 2010, PG a venit în Parlament cu solicitarea de a-i fi ridicată imunitatea deputatului Vladimir Voronin, pentru reţinerea, arestarea, percheziţia şi trimiterea sa în judecată. Fostul şef al statului era bănuit de neglijenţă în serviciu în timpul protestelor din aprilie 2009, care s-a soldat cu decesul unei persoane. Potrivit procuraturii, urmărirea penală în privinţa lui Voronin a început pe 18 septembrie, anul trecut.

Pentru că probele prezentate de PG li s-au părut insuficiente, deputații nu au mai pus la vot retragerea imunității fostului președinte. Procuratura însă nu a mai insistat și după alegerile anticipate a lăsat totul baltă.

  • Papuc şi Botnari, scoşi basma curată

Mai toți martorii cu care procuratura a mers în instanță în dosarul intentat împotriva fostului ministru de Interne Gheorghe Papuc și a fostului comisar de Chișinău Vladimir Botnari au depus mărturii în favoarea acestora. Papuc și Botnari au fost învinuiţi de neglijenţă în serviciu, soldată cu urmări grave, inclusiv cu moartea lui Valeriu Boboc, dar mai bine de 20 de martori ai învinuirii au declarat în instanță că nu au primit în acele zile niciun ordin de la cei doi.

Instanța de judecată nu s-a pronunţat încă pe marginea cazului. Mai multe ședințe de judecată au fost amânate.

  • Martorii în dosarul Boboc sunt intimidați

Cele două tinere care au acceptat să figureze în calitate de martore în dosarul lui Valeriu Boboc continuă să fie intimidate şi ameninţate. Una din ele a decis să părăsească R. Moldova. Cealaltă refuză să mai discute până şi cu avocatul familiei Boboc. Toate solicitările făcute la Ministerul de Interne pentru asigurarea protecției martorelor au fost respinse.

  • Condamnați convențional sau achitați

Cei câțiva polițiști condamnați pentru torturarea persoanelor reținute după evenimentele din 7 aprilie au rămas în libertate. Judecătorii a dispus privaţiune de libertate pentru 2-5 ani, convenţional, cu suspendare din funcţie pe câțiva ani.

Alți polițiști cercetați pentru că au schilodit tineri participanți la protestele din 7 aprilie au fost achitați.

  • Procuratura Generală a sfidat Parlamentul

Hotărârea Parlamentului privind raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi a consecinţelor evenimentelor de după 5 aprilie 2009 stabilea expres că Procuratura trebuie să vină în timp de 30 de zile în faţa deputaţilor cu un raport despre acţiunile întreprinse pentru investigarea evenimentelor din aprilie 2009, acest lucru însă nu a fost făcut nici până în prezent.

Săptămâna trecută, și premierul Vlad Filat i-a cerut Procuraturii să vină cu un raport despre acțiunile întreprinse pentru cercetarea evenimentelor de acum doi ani. Așteptăm raportul.

  • Niciun instigator identificat şi judecat

BILE ALBE

Zubic a fost pus sub învinuire

După jumătate de an de aşteptare, Procuratura Generală i-a înaintat în sfârşit învinuirea fostului viceministru de Interne, Valentin Zubic. El este cercetat penal în dosarul 7 aprilie pentru neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave. Zubic va fi cercetat în stare de libertate.

Învinuirea a fost înaintată pe ultima sută de metri. Dacă se mai întârzia puţin, Zubic ar fi scăpat basma curată, deoarece termenul în care procurorii aveau dreptul să îi intenteze dosar penal expira la 3 martie, curent.

La 7 aprilie 2009, Valentin Zubic era şef al statului major şi toate acţiunile forţelor de ordine erau coordonate cu el, inclusiv cele de la Parlament şi Preşedinţie din ziua de 7 aprilie şi cele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, din noaptea de 7 spre 8 aprilie. De altfel, Zubic apare şi în imaginile video surprinse de camerele de luat vederi de pe clădirea Guvernului în noaptea în care mai mulţi tineri au fost bătuţi şi arestaţi ilegal în centrul capitalei. Tot atunci a fost omorât şi Valeriu Boboc.

 

 

 

The following two tabs change content below.