7 aprilie, justiţia se amână

REVOLUŢIA FURATĂ // Gumeniţă, „victimă a protestatarilor”

Judecătorii evită să examineze dosarele legate de evenimentele din 7 aprilie. Şedinţele de judecată în cazul fostului vicecomisar de Chişinău, Iacob Gumeniţă, şi al poliţistului Ion Perju bănuit că l-ar fi omorât pe Valeriu Boboc au fost amânate. Avocaţii cred că tărăgănarea examinării dosarelor se face intenţionat. Potrivit preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, magistraţii aşteaptă mai întâi rezultatele alegerilor parlamentare ca să ştie cine se va afla mai departe la conducerea statului.

„Eroarea” judecătorului?

Reluarea examinării dosarului lui Iacob Gumeniţă a început cu stângul. Prima şedinţă de judecată anunţată pentru această toamnă a fost amânată din cauza neprezentării la proces a părţii vătămate. Judecătorul a decis ca următoarea şedinţă în acest dosar să se desfăşoare tocmai pe 18 octombrie.

Anunţul i-a lăsat cu gura căscată pe Damian Hâncu, cel care figurează în calitate de parte vătămată în acest dosar, şi pe avocatul acestuia, Aureliu Scorţescu. Cei doi au aflat din presă că luni, 13 septembrie, a avut loc şedinţa de judecată în dosarul lor. Scorţescu afirmă că nu a fost înştiinţat legal despre data, ora şi locul examinării cauzei clientului său. Ba mai mult, judecătorul Sergiu Lazăr l-ar fi anunţat verbal că următoarea şedinţă de judecată va avea loc marţi, 14 septembrie, ora 14.30.
Contactat de JURNAL, judecătorul Lazăr a refuzat să comenteze afirmaţiile avocatului. „Toate declaraţiile domnului Scorţescu rămân pe conştiinţa dumnealui”, ne-a spus magistratul.

Gumeniţă: «Mi-au rupt pantoful şi mi-a fost fracturat un deget de la picior»

Amintim că Iacob Gumeniţă este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Bănuitul pledează nevinovat şi spune că pe 7 aprilie el a fost mai degrabă victimă. „Manifestanţii aruncau în noi cu pietre smulse din scările Preşedinţiei. Mie personal mi-au rupt pantoful şi mi-a fost fracturat degetul de la picior. Am fost dus în mulţime şi bătut. Mi-au dezbătut doi dinţi. Am primit pietre în cap”, a declarat Gumeniţă în faţa instanţei într-un alt dosar în care a fost citat în calitate de martor. Tot Gumeniţă a spus că nu l-a cunoscut personal pe Valeriu Boboc şi că a auzit despre moartea tânărului de la colegii de serviciu. Asta deşi din imaginile filmate în noaptea de 7 spre 8 aprilie se vede clar cum vicecomisarul capitalei loveşte cu piciorul în corpul nemişcat al lui Valeriu Boboc. În pofida acestor înregistrări video, familia Boboc nu figurează în calitate de parte vătămată în acest proces.

Şi dosarul lui Perju a fost amânat

În schimb, părinţii şi soţia lui Valeriu Boboc figurează în calitate de parte vătămată în procesul intentat pe numele poliţistului Ion Perju, bănuit că i-ar fi aplicat lovituri mortale tânărului. Şi în acest caz, judecătorul a decis să amâne şedinţa de judecată care urma să aibă loc săptămâna aceasta. De această dată, amânarea s-a făcut la solicitarea avocatului lui Perju. Următoarea şedinţă va avea loc pe 20 septembrie. Deocamdată, Ion Perju se află în arest la domiciliu, termenul de arest fiind prelungit la 6 septembrie cu încă 90 de zile.

„E ilegal ce întreprinde Procuratura”

Anterior, adjunctul procurorului general Andrei Pântea a declarat pentru JURNAL TV că, în baza imaginilor din noaptea de 7 aprilie 2009, a mai fost identificat un poliţist care este bănuit că l-ar fi lovit mortal pe Valeriu Boboc. Pântea a refuzat atunci să dea detalii. Pentru că nu am reuşit să îl găsim acum, l-am contactat pe procurorul general Valeriu Zubco pentru a afla detalii despre cel de-al doilea bănuit. „Cum credeţi, dacă mai există un bănuit, noi v-am da vouă aceste informaţii? Întrebaţi-l pe Pântea despre detalii”, ne-a răspuns procurorul, închizând telefonul.

Nici avocaţii lui Valeriu Boboc nu ştiu nimic despre existenţa unui nou bănuit în acest dosar. Solicitat de JURNAL, Veaceslav Ţurcan, unul dintre avocaţii tânărului ucis, ne-a declarat că este profund dezamăgit de activitatea Procuraturii în acest caz. „E ilegal ce întreprinde Procuratura. I-au înaintat învinuire numai lui Perju. Au refuzat să examineze toate împrejurările comiterii crimei. În dosarul omorului lui Valeriu trebuia să existe mai mulţi bănuiţi, inclusiv Vladimir Voronin, care a dat indicaţii poliţiştilor în acele zile”, crede avocatul.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.