7 aprilie, adevăr „îngropat”

AŞTEPTĂRI ÎNŞELATE // Ministrul Justiţiei nu crede că vom afla vreodată adevărul despre 7 aprilie

Cu o lună înainte de 7 aprilie, zi în care se împlinesc doi ani de la devastarea Parlamentului şi a Preşedinţiei, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, ne recomandă să nu mai sperăm că vom afla vreodată adevărul despre evenimentele de atunci.

Pe de altă parte, colegii de alianţă ai lui Tănase nu sunt de acord cu el. Liderul PL, Mihai Ghimpu, susţine că va pleda şi în continuare pentru elucidarea acelor evenimente. Şeful PLDM, Vlad Filat, afirmă că adevărul despre 7 aprilie se va afla în curând, iar preşedintele AMN, Serafim Urechean, spune că adevărul despre cele întâmplate la 7 aprilie 2009 se va afla atunci când va exista dorinţă.

În timpul campaniei pentru alegerile din 29 iulie 2009, toate cele trei partide menţionate mai sus au promis că, dacă ajung la guvernare, vor răspunde populaţiei la întrebarea cine şi de ce a organizat devastările din 7 aprilie. Suntem încă în aşteptare.

„Momentul adevărului nu va veni”

„Nu a existat niciun precedent în lume când tulburări de masă de genul celor de la Chişinău să fi fost punctate univoc într-un fel sau altul. Să luăm exemplul României. Au trecut 22 de ani de la Revoluţia de la Timişoara şi tot nu există un răspuns clar despre ceea ce s-a întâmplat acolo”, a explicat ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, motivul pentru care sunt puţine şanse să se afle vreodată adevărul despre evenimentele de acum doi ani.

Oficialul susţine că pe anumite infracţiuni comise pe 7 aprilie şi în zilele următoare Procuratura a pornit dosare penale. Unele sunt încă în cercetare, altele au şi ajuns pe masa judecătorilor.

„Urmează ca judecata să se pronunţe pe marginea lor. Dar nu se va întâmpla ceea ce aşteaptă toată lumea. Nu va veni nimeni la TV să spună că este vinovat X, Y sau Z. Să fim sinceri cu oamenii. Momentul adevărului pe care îl aşteaptă nu va veni”, a recunoscut Tănase, precizând că fiecare parte implicată în evenimentele de acum doi ani are propriul adevăr.

Filat, Ghimpu şi Urechean mai aşteaptă

Şeful de partid al lui Tănase este însă de altă părere. „Nu am funcţia să conduc eu ancheta, dar cred că adevărul se va afla în curând”, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

Nici liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu crede că momentul adevărului nu va veni niciodată. „Eu pledez pentru ca acest adevăr să se afle. Acum se anchetează doar abuzurile poliţiştilor, noi însă vrem să ştim şi cine sunt provocatorii şi regizorii evenimentelor din 7 aprilie”, a declarat  Ghimpu pentru JURNAL. Nemulţumit de modul în care sunt investigate evenimentele de acum doi ani, politicianul spune că, din păcate, nu are pârghii pentru a influenţa lucrurile.

Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, regretă declaraţiile ministrului Justiţiei. „Prin această poziţie autorităţile lasă să se înţeleagă că în R. Moldova se poate face orice fără frica de a răspunde pentru acţiuni. Cetăţenii trebuie să afle ce s-a întâmplat în acele zile. Deocamdată, adevărul despre evenimentele din aprilie nu este descoperit pentru că nu există dorinţă”, a mai spus Urechean.

Zubic a fost pus sub învinuire!

După jumătate de an de aşteptare, Procuratura Generală i-a înaintat în sfârşit învinuirea fostului viceministru de Interne, Valentin Zubic. Solicitat de JURNAL, viceprocurorul general, Andrei Pântea, ne-a declarat că Zubic este cercetat penal în dosarul 7 aprilie pentru neglijenţă în serviciu soldată cu urmări grave. Zubic va fi cercetat în stare de libertate.

Învinuirea a fost înaintată pe ultima sută de metri. Dacă se mai întârzia puţin, Zubic ar fi scăpat basma curată, deoarece termenul în care procurorii aveau dreptul să îi intenteze dosar penal expira la 3 martie, curent.

Deşi procurorii evită să spună pentru ce exact este cercetat Zubic, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, Vitalie Nagacevschi, afirmă că în raportul prezentat de comisie se indică faptul că la data de 7 aprilie Valentin Zubic era şef al statului major şi toate acţiunile forţelor de ordine erau coordonate cu el, inclusiv cele de la Parlament şi Preşedinţie  din ziua de 7 aprilie şi cele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, din noaptea de 7 spre 8 aprilie. De altfel, Zubic apare şi în imaginile video surprinse de camerele de luat vederi de pe clădirea Guvernului în noaptea în care mai mulţi tineri au fost bătuţi şi arestaţi ilegal în centrul capitalei. Tot atunci a fost omorât şi Valeriu Boboc.

„Din păcate, mă văd nevoit să fiu de acord cu domnul Tănase. Nu cred că vom afla vreodată adevărul despre evenimentele din aprilie 2009 şi nu din cauza incompetenţei organelor de drept, ci pe motiv că lipseşte voinţa politică.

Procuratura Generală, SIS nu au prezentat nici până astăzi un raport în Parlament în legătură cu acele evenimente. Am impresia că se încearcă a se da uitării subiectul 7 aprilie”, spune Vitalie Nagacevschi.

Mariana RAŢĂ