7 aprilie 2009 // Valentina Cuşnir, deputată: „Organizator şi beneficiar al evenimentelor a fost Vladimir Plahotniuc”

– După zece ani, aveți o imagine clară despre 7 aprilie 2009?

Seara de 6 aprilie 2009 promitea un nou început, simţeam noi forţe, speranţe. Dar chiar a doua zi acestea au fost spulberate – protestul a fost furat şi deturnat. Răspunsul la ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009 l-am avut peste aproape un an de la proteste, şi de-a lungul timpului bănuielile mi s-au confirmat, organizator şi beneficiar al evenimentelor a fost Vladimir Plahotniuc, liderul PD. El este cel care l-a înlăturat pe Voronin, care, fiind şantajabil, nu s-a mai opus banditului, uitând de obligaţiile sale constituţionale.

– Cum apreciați realizările statului Republica Moldova înregistrate în ultimii ani?

Ceea ce tinerii şi-au dorit, un început de libertate şi democraţie, a fost transformat într-un început al sfârşitului viitorului acestora. M-a durut indiferenţa, lipsa de memorie, dar şi lipsa de responsabilitate a guvernărilor ulterioare, care, odată ajunse la putere, au uitat de tinerii care şi-au pierdut viaţa ori care au fost maltrataţi în comisariate. Regret că nu s-a găsit niciun deputat în aceşti zece ani care să stea în arhiva Parlamentului şi să analizeze materialele Comisiei de anchetă referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009, să facă interpelări la Procuratura Generală şi să vină cu concluzii în spaţiul public.

– Ce s-a întâmplat în viața Dvs. în această perioadă?

Personal, timp de zece ani am luptat să obţin câştig de cauză în instanţele naţionale, după ce am fost maltratată de poliţişti în noaptea de 7 aprilie şi am fost internată în spital. După opt ani de procese de judecată, Petru Corduneanu și Dumitru Rusu, polițiștii care m-au atacat, au fost achitați. Ulterior ne-am adresat la CtEDO şi, după o luptă istovitoare cu PG, am revenit de unde am pornit – a fost reluată urmărirea penală. Regret că sunt singură în această luptă, dar acest fapt nu mă sperie. Mai cred că vom afla adevărul şi că vom ajunge într-o zi să trăim liberi, într-un stat democratic. Sper ca Generaţia 7 aprilie 2009 să revină acasă. Mă mândresc că am fost printre ei şi că fac parte din acea generaţie.