7 aprilie 2009 // Marc Tkaciuk: „Este evident că comuniștii nu și-au dat foc singuri”

Stimate Domnule Tkaciuk, aveți o imagine clară despre violențele de la 7 aprilie 2009. Cine a organizat totuși violențele și vandalismul?

„Este dificil să spui, în ansamblu, cine au fost organizatorii. Este evident că comuniștii nu și-au dat foc singuri. Aceasta ține de teorii ciudate. Însă, cu siguranţă, la aceste evenimente au participat nu numai adepții opoziției. Așadar, imaginea arată ca acum zece ani – violență, vandalism și nu are nimic în comun cu protestele. Violență, vandalism și conspirație.

– Cum apreciați realizările statului Republica Moldova în decursul celor zece ani?

Degradare, înapoiere, un pas înapoi al instituțiilor democratice, în consolidarea sistemului de stat și în relația dintre putere și cetățeni. Este o perioadă ștearsă din biografia cetățenilor Republicii Moldova.

– Ce s-a întâmplat în viața Dvs. personală în această perioadă?

La 5 aprilie 2009, când comuniștii au acumulat 60 de mandate, eu, ca șef al echipei electorale, am considerat că funcția mea politică s-a încheiat. Și, peste câteva zile, intenționam să mă retrag, cu capul sus, în domeniul științei. Dar pentru că s-a întâmplat ce s-a întâmplat, am fost nevoit să lupt în opoziție. A fost o perioada dificilă, cu decepții față de anumite persoane și, în general, față de oameni.”

The following two tabs change content below.
Ilie Gulca

Ilie Gulca