7 aprilie 2009 // Julieta Savițchi: „Nu au fost trași la răspundere torționarii”

Interviu cu Julieta Savițchi, jurnalistă de investigații

– Dragă Julieta, după acești zece ani, ai o imagine clară despre violențele de la 7 aprilie 2009?

Aceste violențe au fost organizate pentru a prelua puterea. S-au văzut pe parcursul acestor zece ani cei care au profitat de organizarea violențelor. Oamenii, în special tinerii, au fost folosiți. Au fost folosite sentimentele de patriotism ale tinerilor și, din această cauză, astfel de proteste nu vor mai avea loc.

Nu vor mai fi asemenea proteste pentru că protestul a fost furat. Oamenii sunt dezamăgiți de felul în care au fost tratați de politicienii care au preluat puterea. Voronin, care era comandant suprem al forțelor armate, trebuia tras la răspundere pentru că a admis aceste violențe, pentru că a admis vandalizarea instituțiilor de stat. Trebuia tras la răspundere pentru că a admis tortura în comisariate.

De asemenea, nu au fost trași la răspundere torționarii. De exemplu, procesul soțului meu, Anatol Mătăsaru, este, după zece ani, încă în instanța de fond. Curtea Supremă de Justiție, după ani de zile, a întors dosarul la rejudecare la instanța de fond. Și, iată, de câțiva ani, acest dosar trenează din mai multe cauze – fie a judecătorilor, fie a martorilor care au plecat din R. Moldova, fie a avocatului învinuiților care a decedat etc.

– Ce realizări a înregistrat, în opinia ta, statul Republica Moldova în decursul celor zece ani?

Acum avem un stat oligarhic, o justiție servilă puterii, aceiași judecători din iad, aceiași polițiști torționari, aceiași procurori implicați în maltratarea tinerilor. Până la urmă, toți au fost avansați în funcții.

Justiția este mai servilă decât în perioada guvernării comuniste, când nu au fost cazuri în care să fie condamnați penal oameni pentru proteste. În acești zece ani de așa-zisă libertate și democrație promisă de cei care au preluat puterea, au fost deschise dosare penale pentru că oamenii au protestat. Au fost condamnări reale pentru proteste. Lucrurile sunt mai grave decât atunci.

– Ce s-a întâmplat în viața voastră de familie în această perioadă?

Am pierdut orice speranță că se va face dreptate. Ne-am redobândit cetățenia română. Cred că aș renunța la cetățenia Republicii Moldova, dar am niște imobile aici. Practic, statul căruia îi plătesc impozite nu îmi oferă nimic, în schimb, nici nu îmi protejează proprietatea, nici nu îmi garantează dreptul la medicină și educație, pentru a avea servicii de calitate trebuie să mituiești.

Anatol a deschis o afacere în agricultură, dar eu am fost împotrivă. E absurd să faci afaceri în Republica Moldova. Dacă nu ai protecție, dacă nu dai mită, nu poți să ai profit aici.

The following two tabs change content below.