62 de persoane deţin averi cât jumătate de planetă

saracie

Raportul ong-ului Oxfam despre inegalităţi arată că averea a 1% din cei mai bogaţi oameni din lume o depăşeşte pe cea a 99% din restul oamenilor. ONG-ul face apel la participanţii Forumului economic din Davos să se mobilizeze împotriva paradisurilor fiscale, care privează statele de resurse importante, scrie lefigaro.fr.

A doua zi de la deschiderea Forumului de la Davos, organizaţia Oxfam a publicat un raport îngrijorător privind repartiţia bogăţiilor în lume. „Diferenţa dintre numărul infim al celor mai bogaţi şi restul populaţiei s-a adâncit de o manieră spectaculoasă în decursul ultimelor luni”, potrivit raportului Oxfam, intitulat „O economie în serviciul unui procent”.

Patrimoniul cumulat a 1% din cei mai bogaţi oameni din lume îl depăşeşte pe cel a 99% al celor ce constituie restul. Organizaţia a prezis că acest fenomen se va contura în 2016.

Concentrarea bogăţiilor s-a accelerat în ultimii ani astfel încât „62 de persoane deţin atât cât jumătate din populaţia Terei”. În timp ce acum cinci ani numărul celor bogaţi era de 388.

190 de miliarde de dolari pierduţi de statele lumii

62 de indivizi, din care 53 de bărbaţi, au tot atât de multe bogăţii cât 3,5 miliarde de oameni din lume. Jumătate din superbogaţi trăiesc în SUA, 17 sunt originari din Europa. Alţii trăiesc în China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia Saudită.

Potrivit Winnie Byanyima, directoarea Oxfam International, „lumea a devenit mai inegală şi tendinţa se accelerează”. Ong-ul condamnă rolul paradisurilor fiscale şi îi sesizează pe participanţii la Forum. Astfel, 7.600 de miliarde de dolari sunt plasaţi în paradisurile fiscale.

Gabriel Zucman, profesor la Universitatea din California, estimează că dacă aceste venituri ar fi impozitate, 190 de miliarde de dolari ar ajunge în bugetele statelor lumii.

„Întreprinderile şi elitele bogate nu merg pe aceleaşi reguli ca şi alţii, refuzând să plătească taxe de care societatea are nevoie pentru a funcţiona. Faptul că 188 din 201 cele mai importante întreprinderi mondiale sunt prezente într-un paradis fiscal arată că este timpul de acţionat”, estimează Winnie Byanyima, care va fi la Davos.
După ONG, nouă întreprinderi din zece aparţinând „partenerilor strategici” ai Forumului sunt prezente în paradisurile fiscale. „Nu mai putem lăsa ca sute de milioane de oameni să sufere de foame în timp ce resurse care ar putea să-i ajute sunt concentrate în mâinile câtorva persoane”, spune Manon Aubry, responsabil de probleme de justiţie fiscală şi inegalităţi la Oxfam France.

„Trebuie să interpelăm guvernele, întreprinderile şi elitele economice prezente la Davos ca acestea să se angajeze să pună capăt erei paradisurilor fiscale ce alimentează inegalităţile mondiale şi împiedică sute de milioane de oameni să iasă din sărăcie”, a afirmat Winnie Byanyima.