Procuratura Anticorupţie: A fost trimis în judecată al 11-lea dosar în cazul BEM. Vezi aici acuzaţii principali

Grigore Gacichevici, Ana Vitiu

Procuratura Anticorupţie (PA) a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată al 11-lea dosar de acuzare a cinci foşti membri ai Comitetului de creditare ai BC „Banca de Economii” SA pentru încălcarea regulilor de creditare cu cauzarea instituţiei financiare a daunelor în proporţii deosebit de mari, se menţionează într-un comunicat al acestei instituţii.

În intervalul 2010–2011, fostul preşedinte, Grigore Gacichevici, împreună cu alţi patru membri ai Comitetului de Creditare al BEM (Ana Vitiu, Alexandr Nișov, Mihail Bejenari, Leonid Belibov) au acordat credite neperformante pentru patru firme, în valoare de 197 milioane de lei. Deşi, conform legislaţiei, intervenţia Comitetului de Creditare se impunea şi acordarea creditelor urma să fie stopată cu recuperarea imediată a mijloacelor financiare acordate, inculpaţii nu au întreprins acţiuni în acest sens, prejudiciind instituţia bancară în proporţii deosebit de mari.

În acelaşi comunicat se menţionează că au fost expediate în instanţa de judecată 11 cauze penale de învinuire a inculpaţilor de comitere a unor infracţiuni repetate privind acordarea creditelor neperformante din sursele BEM. Actualmente, fostul preşedinte al Comitetului de Creditare al BEM se află în arest preventiv, iar complicii săi sunt cercetaţi în stare de libertate.

În scopul recuperării prejudiciului cauzat Băncii de Economii au fost aplicate mai multe sechestre, inclusiv asupra bunurilor ce aparţin cu drept de proprietate învinuiţilor. Pentru comiterea infracţiunii respective legislaţia prevede amendă sau închisoare de până la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău