6 septembrie: laşitatea şi ipocrizia AIE 3

Duminică, 6 septembrie curent, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” anunţă proteste ample în Piaţa Marii Adunări Naţionale

DSC_2635f.nadea roscovanu

Foto: Nadea Roşcovanu

Manifestaţia este susţinută de asociaţiile agricultorilor, veteranilor de război, pensionarilor, precum şi de unele partide de opoziţie şi cele extraparlamentare. Cu toate acestea, partidele coaliţiei de la guvernare – PLDM, PDM şi PL – se fac că ignoră manifestaţia care se anunţă. În pofida indiferenţei afişate de formaţiunile AIE3, potrivit unor surse, membrii acestora din teritoriu intenţionează să se deplaseze pe cont propriu la Chişinău. Pentru a tempera spiritele, pe ultima sută de metri, guvernul a achitat integral restanţele la subvenţiile din agricultură, iar ANRE a suspendat majorarea tarifelor la gaz şi energia electrică.

Organizatorii protestelor de duminică urmăresc: „exercitarea presiunii asupra guvernării corupte, scoaterea statului din captivitate, modificarea modalităţii de alegere a şefului statului, depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept”. Însă obiectivul cel mai important al Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” (DA) este provocarea alegerilor anticipate. „Dacă noi declarăm că guvernarea este ilegitimă, o guvernare ilegitimă poate fi înlăturată prin alegeri anticipate. Altă soluţie nu există. Dacă spui că statul este capturat, că această guvernare încalcă principiile statului de drept, oare nu este clar ce trebuie să facem ca să ieşim din această situaţie?”, întreabă observatorul politic Igor Boţan, unul dintre reprezentanţii platformei, în cadrul unui interviu acordat pentru JURNAL de Chişinău.

Un lider al Platformei DA, Valentin Dolganiuc, a precizat că „platforma se desolidarizează de cei care au participat la acapararea statului împreună cu Plahotniuc, mă refer la Petrenco, Dodon, cei care au fost la cheremul lui Voronin. Nu sunt ei organizatorii! Nu au ce căuta alături de noi elemente care urmăresc scopuri obscure”.

Ideea că alegerile anticipate ar putea arunca R. Moldova în mâinile unor asemenea partide ca PSRM şi Partidul Nostru este calificată de către Boţan drept o „aberaţie”, deoarece, în opinia sa, în situaţii extraordinare s-ar putea găsi o serie întreagă de partide necompromise, care ar putea prelua flamura integrării europene. „Dacă partidele de stânga au avut nevoie de jumătate de an să înlocuiască de pe scena politică un partid monstru, PCRM, cu un suport extraordinar, de ce nu s-ar găsi pe dreapta partide care să ia locul formaţiunilor pretins proeuropene?”.

Ghimpu: „Dodon ar putea deveni proeuropean!”

Potrivit observatorului, nu există niciun fel de teamă că R. Moldova ar putea pierde vectorul european, chiar din partea celor care se proclamă europeni! „Acest lucru a fost spus în public chiar de către Mihai Ghimpu. El a făcut un pariu: dacă ajunge Dodon la guvernare, devine în câteva luni de zile proeuropean!”
În plus, Boţan a reiterat că Platforma DA este una civică şi că cei care vor să o dezbine fac abstracţie de faptul că ea se asociază în acţiunile sale doar cu asociaţiile fermierilor, veteranilor de război, pensionarilor. „Reprezentanţii guvernării ne asociază cu Dodon şi Petrenco pentru a ne dezbina. Ei joacă pe această divizare a societăţii. Dacă Dodon şi Petrenco reprezintă nişte partide politice care exprimă interesele minorităţilor etnice, se doreşte să fim împinşi în braţele acestor minorităţi etnice. Se încearcă a se convinge cetăţenii că Platforma nu reprezintă interesele majorităţii populaţiei, ci doar ale unui grup minoritar.”

Dolganiuc: „Platforma nu are nimic în comun cu Dodon şi Petrenco”

În acelaşi sens, un alt lider al Platformei, Valentin Dolganiuc, a precizat că „platforma se desolidarizează de cei care au participat la acapararea statului împreună cu Plahotniuc, mă refer la Petrenco, Dodon, cei care au fost la cheremul lui Voronin. Nu sunt ei organizatorii! Nu au ce căuta alături de noi elemente care urmăresc scopuri obscure”.

Cu toate acestea, fostul comunist Grigore Petrenco, mai nou, preşedinte al Partidului „Casa Noastră-Moldova” (Blocul Roşu), a anunţat că formaţiunea sa se alătură acţiunii de protest din 6 septembrie, organizată de Platforma DA. În cadrul unei conferinţe de presă, el a menţionat că „a venit timpul să uităm de principiile de partid şi apartenenţa lingvistică pentru scopul principal – răsturnarea regimului oligarhic din Moldova”.

La rândul său, Igor Dodon, preşedintele PSRM, a declarat că susține protestele din 6 septembrie, însă nu va participa la ele. „Noi reiterăm susținerea noastră pentru orice protest social şi paşnic împotriva oligarhiei și a corupției de la guvernare. Doar prin proteste masive putem obţine schimbarea acestui sistem oligarhic, ce a invadat toate structurile statului. Partidul Socialiștilor nu va participa la manifestația din 6 septembrie a Platformei DA”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Partidul Socialiștilor nu va participa la manifestație

În afară de aceste formaţiuni, de care s-au desolidarizat unii reprezentanţi ai Platformei, şi-au anunţat susţinerea Partidul Liberal-Reformator (PLR) şi Partidul Popular European din Moldova (PPEM). Reprezentanta PLR, Tatiana Potâng, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că revendicările Platformei DA coincid cu cele ale formaţiunii pe care o reprezintă şi că ea va merge duminică în piaţă. Liderul PPEM, Iurie Leancă, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ieri că respectă dreptul cetăţenilor de a protesta, precizând că manifestaţia din 6 septembrie este una civică.

Indiferenţa făţişă a AIE 3, „o ipocrizie”

Reprezentanţii partidelor care formează AIE 3 – PLDM, PDM şi PL – au tratat cu indiferenţă făţişă pregătirile pentru 6 septembrie, iar unii dintre ei chiar au demonstrat lipsă de prudenţă în declaraţii, bagatelizând intenţia organizatorilor manifestaţiei. Această poziţie a fost calificată drept „ipocrită” de către observatorul politic Igor Boţan. „Eu cred că această atitudine este una falsă. Dacă ar ignora acţiunile Platformei, nu cred că ar pune un cogeamite media holding să defăimeze organizatorii protestelor. Aceasta este doar o ipocrizie.”

Dincolo de indiferenţa faţă de protestele din 6 septembrie afişată de autorităţi, ieri ANRE a anunţat subit suspendarea majorării tarifelor la gaz şi energia electrică, iar guvernul a achitat restanţele subvenţiilor către fermieri.

Reprezentanţii celor trei partide au ezitat să ne comunice poziţia partidelor lor, motivând că nu au fost luate încă decizii la nivel de partid faţă de manifestaţia de duminică. Iar Iurie Ţap, membru PLDM, ne-a oferit chiar o lecţie despre rolul protestelor în democraţie: „În acest caz, ar trebui să se pronunţe Consiliul politic naţional sau Biroul permanent central al formaţiunii. Este un drept consacrat al cetăţenilor de a-şi expune punctul de vedere, inclusiv de a se întruni în diferite manifestaţii. PLDM va lua act de revendicările protestatarilor în funcţie de cât coincid acestea cu interesul general al cetăţenilor”.

Aderenţii PLDM participă pe cont propriu

Valeriu Munteanu, membru PL, a evitat să ne comunice atitudinea PL faţă de proteste, deoarece liberalii nu o adoptaseră încă, grăbindu-se să-şi declare scepticismul în privinţa reuşitei acţiunii de duminică.
Deputatul PCRM, Artur Reşetnicov, ne-a declarat că nici formaţiunea din care face parte nu are pe moment o poziţie oficială în acest caz, deoarece deţine informaţia precum că la organizarea acestor proteste ar participa şi PLDM.
Pentru a preciza acest fapt, am abordat reprezentanţii mai multor organizaţii teritoriale PLDM şi am constatat, din declaraţiile acestora, că nu a fost emisă o dispoziţie internă în acest caz. Totodată, am aflat că o parte dintre aderenţii PLDM vor veni totuşi la proteste, însă o vor face pe cont propriu, şi nu organizat. „Numărul celor din PLDM ar fi fost mult mai mare în cazul în care Platforma s-ar fi desolidarizat complet de Dodon şi Petrenco”, ne-a spus şeful unei organizaţii teritoriale a acestei formaţiuni.

De asemenea, este simptomatic faptul că unele instituţii de presă afiliate (nedeclarat) PLDM – trustul de presă zis naţional şi instituţia publică a audiovizualului, informează cetăţenii despre proteste, într-o tonalitate pozitivă.
Reprezentanţii PDM nu au răspuns la apelurile noastre.

The following two tabs change content below.