6 mituri desfiinţate de cercetători

FALS // De la peştele care te face mai inteligent până la apa care te scapă de sughiţ

Multe persoane transformă înţelepciunea din bătrâni în adevărate reguli de viaţă, fără a se gândi că unele sfaturi ale bunicilor sunt simple mituri. Cu toţii am auzit de faptul că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă. Potrivit specialiştilor în nutriţie, citaţi de site-ul shine.yahoo.com, organismul ar nevoie de mai mulţi nutrienţi decât se găsesc într-un măr pentru a ne menţine sănătoşi.
Dacă ieşi afară cu părul ud, cu siguranţă vei răci. Total eronat, spune dr. Jim Sears de la spitalul San Clemente din California. Medicul citează un studiu realizat în Marea Britanie, care a demonstrat că acest mit este unul fals. Cercetătorii britanici au împărţit un grup de voluntari în două categorii.

O parte dintre subiecţi au fost lăsaţi într-o încăpere cu aer cald după ce şi-au spălat părul, în timp ce a doua categorie de participanţi, abia spălaţi pe cap, au stat într-o încăpere răcoroasă. Rezultatele studiului au demontat acest mit. „Totul ţine de sistemul imunitar”, subliniază dr. Sears.

Peştele ajută la creşterea performanţelor intelectuale este un alt mit des întâlnit despre sănătate. „În cazul copiilor de până la trei ani, peştele stimulează dezvoltarea neuronilor şi a capacităţii intelectuale, deoarece aceştia sunt în plin proces de dezvoltare, mai ales la nivel neuronal. Acest aliment este bogat, pe lângă Omega 3, în acidul DHA, esenţial în primii doi-trei ani de viaţă pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului cognitiv”, explică dr. W. Scott Cohen de la spitalul din Beverly Hills.

Un pahar de apă nu te scapă de sughiţ

Încrucişarea ochilor duce la deteriorarea vederii. Departe de adevăr, este de părere medicul oftalmolog W. Walker Motley de la Colegiul Universitar de Medicină din Cincinnati. „Copiii sunt tentaţi să îşi imite personajele din desene animate care îşi rotesc, încrucişează ochii destul de des. Acest gest nu le pune vederea în pericol. Cu toate astea, părinţii trebuie să îşi supravegheze copiii mai ales când încrucişarea ochiilor devine involuntară, deoarece aceasta poate reprezenta o problemă a muşchilor ochilor”, menţionează dr. Motley.

Un pahar cu apă sau o sperietură zdravănă te poate scăpa de sughiţ. Sughiţul este un act involuntar ce apare din cauza unor iritaţii nervoase provenite din mediul aparatului digestiv, spun medicii gastroenterologi. Nervii iritaţi produc contracţia muşchiului diafragm.

Acest simptom apare mai frecvent după consumarea unor alimente iritante pentru stomac, ca de exemplu ardei iute, piper, băuturi alcoolice concentrate, medicamente sau după o alimentaţie abundentă. „Un astfel de reflex apare atunci când pacientul suferă de distensie gastrică, tumori esofagiene sau ulcer gastric. Hernia hiatală apare atunci când o parte din stomac trece în trahee, iar involuntar apare sughiţul, care provoacă dureri abdominale insuportabile”, precizează prof. dr. Carol Stanciu. Medicii susţin că sughiţul se tratează cu ajutorul medicamentelor antiacidice, în niciun caz cu un pahar cu apă.

Un pahar de lapte cald băut înainte de culcare este cel mai bun somnifer. „Laptele conţine mici cantităţi de triptofan, substanţă cu efect calmant, dar, pentru ca laptele să aibă un efect asemănător cu cel al somniferelor, trebuie să bem foarte mult”, spune dr. Michael Breus, medic psihiatru cu specializare în tulburări ale somnului.