Procuratura Generală a dispus efectuarea investigaţiilor în cazul intoxicării familiei Baştovoi

scrisoarebastovoi

Procuratura Generală a dispus efectuarea investigaţiilor pentru a stabili circumstanţele în care a fost posibilă intoxicarea cu gaz a membrilor familiei Baştovoi, precum şi legalitatea acţiunilor medicilor de la urgenţă chemaţi pentru a acorda ajutor medical victimelor, se menţionează într-un comunicat emis de serviciul de presă al Procuraturii Generale.

“Este incalificabil acest gest. În cazurile în care le-a trebuit să facă percheziţii, au venit la 7 dimineaţa, au sărit peste poartă, au intrat, adică nu a fost o problemă, mai ales că vorbim totuşi de o aliniere la serviciul SMURD din România. Poate să sune şi un copil, vine tot tacâmul, vine şi pompierul şi toţi odată. Dacă era unul acasă şi asta a fost ultima ce a putut să facă, să cheme ambulanţa şi a căzut, păi ce trebuie să-l laşi că nu ţi-a deschis? Este o plecare criminală de la loc, să zicem aşa”, a declarat Andrei Baştovoi pentru protv.md.

Cazul a avut loc pe 30 ianuarie, ora 19:35, în casa familiei Baştovoi de pe strada Asachi din capitală, în care a fost depistat corpul neînsufleţit al Svetlanei Baştovoi şi a fiului acesteia, aflat în stare de inconştienţă. În urma verificărilor, s-a constatat că cazanul nu era închis ermetic, iar hornul era surpat şi astupat, fapt care ar fi dus la evacuarea gazului CO2 în interiorul casei de locuit.

Amintim că fiul lui Andrei Baştovoi a chemat salvarea cu zece ore înainte de a fi descoperit de un prieten de-al său. Medicii de la urgenţă au dat curs apelului, dar, văzând că nimeni nu le deschide poarta, după aproape jumătate de oră, au făcut cale întoarsă, lăsând un bilet în care se spune: „Aţi solicitat urgenţa. Am fost la 6:50-7:25. Nu aţi deschis”.

Văzând că Mircea nu răspunde la apeluri, câţiva prieteni de-ai săi au mers să-l caute acasă, unde au găsit poarta încuiată şi lumina aprinsă. Au sărit peste poartă şi au intrat în casă. Svetlana Baştovoi era fără suflare, dar Mircea era în stare gravă. L-au scos la balcon şi au chemat din nou urgenţa. Echipajul a venit pe la ora 20:00. Cei doi au stat în gaz zece ore de la prima solicitare a intervenţiei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au declarat pentru agora.md că nu au pătruns cu forţa în locuinţă deoarece: „actualmente, nu există temei legal ca echipa de urgență să intre forțat în casă”. Ministerul Sănătăţii a mai precizat că, ajunşi la faţa locului medicii, au apelat de mai multe ori solicitantul la telefonul mobil, dar deoarece nimeni nu le-a răspuns au făcut cale întorsă şi că nu au solicitat ajutorul poliţiei, pentru că nu au sesizat suspiciuni de violenţă ori agresiuni. În comunicatul emis de Procuratura Generală se spune că procurorii investighează circumstanţele în care s-a produs această tragedie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)